Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Líbiában nyílik az új front az Iszlám Állam ellen

888.hu

2015.12.13. 14:29

Az amerikai és olasz külügyminiszterek Rómában próbálják kibékíteni az egymással versengõ líbiai kormányokat. A tét az Obama-kormány szavahihetõsége, Olaszország biztonsága és a Da'es észak-afrikai térhódításának megállítása.

A Líbia irányításáért versengő kormányok együttműködését próbálja elérni John Kerry amerikai és Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter Rómában. A vasárnapi tárgyaláson az ENSZ líbiai nagykövete és 17 ország ENSZ-megbízottja is jelen van. A nemzetközi közösség közvetít a tripoli és a tobruki kormányok között, hogy korábbi vállalásuknak megfelelően december 16-ig megállapodjanak az egységkormány felállításának feltételeiben. Jelenlétük azonban több mint szimbolikus. Az Iszlám Állam líbiai előretörésével szemben a rivális líbiai érdekcsoportok egyenként túl gyengék, a bizonytalan erőviszonyok pedig a nemzetközi beavatkozást is lehetetlenné teszik.

Tripoliban a Muszlim Testvérek líbiai szárnya, a Líbiai Hajnal rendezkedett be, katonai koalícióját Törökország, Szudán és Katar támogatja. A Tobrukban, illetve El Baidában székelő kormány mögött az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom áll; általában rájuk hivatkoznak nemzetközileg elismert kormányként. A tripoli kormány a tobrukinál nagyobb területet tart irányítása alatt, ám mindkettőnek túl korlátozott a fennhatósága ahhoz, hogy valódi ellenfelei lehessenek a folyamatosan erősödő Da'esnek. Együtt azonban hozzáférnének az állam 150 milliárd dolláros külföldre menekített vagyonához, átvehetnék az irányítást valaha jobb napokat látott líbiai olajipar felett, és egyesíthetnék milíciáikat. Legalábbis a nyugat szerint.

Az Egyesült Államoknak és Olaszországnak kiemelt érdeke a megállapodás: az amerikai kormány hiúsági kérdést csinált Líbiából, ahol a szavahihetőségét akarja visszaszerezni a Da'es terjeszkedésének megállításával, Olaszország pedig helyesen ismerte fel, hogy Líbia az utolsó ország, ahol még megállíthatja az Iszlám Állam észak-afrikai terjeszkedését.
Az USA kormánya egy hónapja azon dolgozik, hogy Barack Obama november 12-iki megjegyzését, miszerint

az ISIL terjeszkedését megállítottuk"

korrigálja. Az elnök kijelentését ugyanis kevesebb mint 24 órán belül a párizsi merényletek cáfolták, a Da'es terroristái pedig alig több mint két hónap alatt még huszonegyszer bizonyították az ellenkezőjét. A szélsőségesek most egy olyan országból kanyarintanak ki növekvő területet, ahol Barack Obama parancsára az amerikai légierő 2011-ben még bombázott, a demokraták üdvöskéje, Hillary Clinton 2012-ben pedig emberéletekbe kerülő biztonsági hibát  vétett. A bengázi amerikai követség elleni támadás visszatérő eleme a Clinton elleni lejárató kampánynak, Obamának pedig joggal lehet felróni, hogy a hadsereget sem bevetni, sem kivonni nem tudja hatékonyan.

Olaszország számára sokkal húsba vágóbb a probléma: a Da'es helyi szervezetei már eddig is sokat tettek a Maghreb destabilizálásáért. Líbia mellett Tunéziában, Algériában, Marokkóban és Egyiptomban is aktívak. Legjobb esetben csak az észak-afrikai turizmust teszik tönkre, ezzel még mélyebb gazdasági válságokat idézve elő a térségben, legrosszabb esetben a jelenleg Szíriában és Irakban harcoló kb. 10-12 ezer, többségében tunéziai és líbiai dzsihadista visszatér Észak-Afrikába, és a most 3000-5000 körülire becsült szirti hadtestet kiegészítve leszámol – először – a rivalizáló líbiai kormányokkal, – majd – sorra a többivel. Bárhogy is lesz, Olaszországnak egyre súlyosabb migrációs nyomással, és folyamatos terrorfenyegetettséggel kell számolnia.

Kapcsolódó írás: Amíg Ön békésen alszik, az ISIS dolgozik
Híradások szerint Abu Bakr al-Baghdadi már áttette székhelyét Rakkából a tengerparti Szirtbe. Mivel a "kalifa" jóval magasabb zsoldot ajánl, mint bármelyik rivális dzsihadista szervezet a térségben – havi 150 dollárt egy egyedülálló harcosnak, 300-at egy házasnak – a környéken harcoló szíriai, iraki, egyiptomi, szudáni és tunéziai szélsőségesek nagy tömegekben csatlakoznak hozzá. A Da'es líbiai weboldala szerint Szirt sem lesz más mint Rakka, és ha ez csak annyit jelent, hogy lehetetlen lesz "kizárólag" bombázásokkal kiűzni őket a városból, egy ütőképes líbiai szárazföldi haderő akkor is elengedhetetlen a sikerhez.

Kérdés, hogy a tripoli és a tobruki kormányok líbiai támogatottsága mennyire csorbul, ha elfogadják az ENSZ javaslatát. Az amerikaiak és az olaszok politikai és katonai támogatást igérnek az egységkormánynak, cserébe egy kétkamarás parlamentet akarnak, ahol mindkét "kormány" képviselői helyet kapnának. Ám ha nem sikerül a politikai erőket támogató milíciáknak tetsző érdekképviseletet kialakítani, a nemzetközi beavatkozás kudarcra lesz ítélve. A nyugat elsősorban támogató beavatkozást fontolgat – többre sem felhatalmazása, sem erőforrásai nincsenek –, így az erőfeszítés java a jelenleg csak nyomokban létező líbiai hadseregre hárulna. Ha a milíciák közt megmarad a széthúzás, a Kalifátus terjedését nem tudják megállítani, az észak-afrikai front még a megnyitása előtt elveszik.
 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére