Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Leporolják a Political Capital titkos szerzõdéseit

888.hu

2016.03.12. 15:08

432 millióért adtak tanácsot Gyurcsányéknak és a titkosszolgálatnak, akár államtitkokhoz is hozzáférhettek, pedig átvilágításon nem estek át.

Hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz a BRFK a korábbi Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) és a Political Capital elemző intézet között köttetett szerződések ügyében. Erről a feljelentő, Tény István tájékoztatta a Magyar Hírlapot.

A szerződések miatt korábban összeült az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága. Ekkor azt vizsgálták, hogy kikérhetőek-e az NBH-tól a szerződések és a tanulmányok. Az NBH utódja, az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) akkor elutasította a bizottság kérését és azóta se került nyilvánosságra semmi.

Németh Szilárd, a Nemzetbiztonsági Bizottság alelnöke kezdeményezte, hogy vizsgálják felül a korábbi döntést és azt, hogy a dokumentumok nyilvánosságra hozhatóak-e.

Az iratok 2002 és 2006 között készültek a polgári elhárítás megbízásából. Összesen 190 millió forint közpénzt költött el a Gyurcsány-kormány tanulmányokra. Még nem tisztázott, hogy a Political Capital elemzői hozzáférhettek-e államtitkokhoz tanulmányok elkészítése kapcsán, de Németh Szilárd szerint az biztos, hogy nem estek át nemzetbiztonsági átvilágításon.

Az AH közölte, hogy felülvizsgálják a dokumentumok hozzáférhetőségét. Amennyiben nyilvánosságra lehet hozni a tanulmányokat vagy legalábbis egy részüket, akkor azokat feltöltik az AH honlapjára. A többit pedig bizottság rendelkezésére bocsájtják.

Széll Bernadett a bizottság LMP-s tagja is azt nyilatkozta, hogy a bizottság foglalkozik az üggyel.

A Magyar Idők kedden közölte, hogy a Somogyi Zoltánhoz és Szabados Krisztiánhoz köthető Political Capital összesen 432 millió forintnyi közpénzt kapott a 2002 és 2010 közötti időszakban. Ebből 190 milliót kapott az NBH-tól. A lap korábban arról számolt be, hogy elutasították a szerződésre vonatkozó adatigénylésüket.

(Magyar Hírlap, Magyar Idők)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére