Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kultúrával a terrorizmus ellen

2015.11.26. 18:14

Az olasz miniszterelnök szerint kultúrával kellene harcolni a terrorizmus ellen.
Röviden Matteo Renziről:

Enrico Letta, korábbi miniszterelnök párton belüli megpuccsolásával került a miniszterelnöki székbe 2014-ben. Firenze volt polgármestere előszeretettel pakolgatja családtagjait különböző magas rangú állami pozíciókba. Miniszterelnöksége előtt az olasz balközép Demokrata Párt legnagyobb belharcai köthetők a nevéhez. Bár az Olaszországba érkező migránsok száma meg sem közelíti a görög partokhoz érkezőkét, Renzi szó szerint könyörgött az uniónak a kvótarendszerért, ami mellett jelenleg is kitart. A 40 éves Renzi szeptemberben Európa szégyenének nevezte Magyarországot a déli határzár megépítése miatt.

A politikus a november 13-i párizsi merényletekre válaszul kétmilliárd eurót fordítana az olasz kultúra megvédésére. 1 milliárdot az olasz állampolgárok és műemlékek, a kultúra biztonságára, 1 milliárdot pedig kulturális integrációs programokra. Renzi szerint a párizsi merényletek a modern kultúrharc kiélesedését jelzik.

Míg ők a terrorban képzelik a jövőt, mi kultúrával válaszolunk. Szobrokat rombolnak, mi kiállunk a művészetek mellett. Õk könyveket égetnek, mi még többet építünk"

- mondta.

Renzi közelebb hozná az olasz nagyvárosok külső negyedeiben élő, perifériára szorult olaszokat és bevándorlókat, akik között az elmúlt időszakban a megszokottnál is feszültebb a hangulat. Az olasz kormány egy éven keresztül havi 500 eurót folyósítana minden 18. évét betöltő fiatalnak, amit színházra, koncertekre és múzeumlátogatásra költhetnének. Renzi ezzel erősítené az olasz fiatalok kultúra iránti elkötelezettségét.

Az ötlet és a koncepció jó, az időzítés viszont több szempontból is meggondolatlan.

Az olasz gazdaság már az eurozóna válsága előtt is szenvedett és máig sem tudott talpra állni. A gazdaság helyreállítása érdekében Renzi a magán- és nagyvállalati szektort bombázta megszorításokkal, adóemelésekkel. A "kultúrharc" finanszírozására szintén a vállalati szektortól venne el, akik már most is dühtől fortyognak, ugyanis Renzi a 2015 végére tervezett adócsökkentési ígéretét 2017-ig halasztotta.

Mindeközben az olasz emberek rettegnek, és nagyon nem értenek egyet Renzi íves kijelentéseivel. Szerintük az ilyen megszólalások is erősítik Olaszország terrorista célponttá válását. A Piepoli közvélemény-kutató intézet felmérései szerint az olaszok 60 százaléka legszívesebben semmit se tenne, ugyanis nem csak Renzi kultúrhősködését, de az olasz csapatok szíriai bevetését is elutasítja. Tartva a megtorlástól, az olaszok többsége szíve szerint kerülne minden Iszlám Állammal kapcsolatos olasz fellépést.

Olaszországban nyugtalan hangulat uralkodik a pápa által meghirdetett, december 8-án kezdődő szentév miatt is. Az irgalmasság rendkívüli szentéve alkalmából a következő hetekben zarándokok tízezrei érkezhetnek Rómába, ami potenciális célponttá teszi a várost a terroristák számára.

Az Iszlám Állam már meg is nyerte a háborút.

Bár az integrációt elősegítő törekvések becsülendőek, Renzi kijelentései mégis azt bizonyítják, hogy Európa ugyanolyan gyenge mint volt. A Párizsban hullajtott vér nem mosta tisztára az európai politikusok elméjét. A kultúrharc képmutató és gyenge válasz a terrorizmusra. Nem erősíti a terrorellenes nemzetközi összefogást, csak nagy szavakat hallat, de cselekvés nem áll mögötte. A Da'es gyűlöli és el akarja pusztítani az európai kultúrát. Bár az integráció és a bevándorlók konszolidációja is fontos, először a háborút kell megnyerni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére