Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Januárban már utazhatunk az új metrókocsikkal

Pörge Béla

2016.11.13. 13:28

Bemutatták az elsõ felújított metrószerelvényt, amellyel ha minden rendben jól megy, januárban már utazhatunk is a 3-as metró vonalán.

A felújítást a régi szerelvények gyártója, az orosz Metrovagonmas végzi, melynek gyára Moszkva mellett, Mityiscsiben található. A gyártó korábban a budapesti pályaállapotok miatt aggódott, most már csak az ingadozó áramellátásban lát problémát.

Daria Marku, a cég külföldi kapcsolatokért felelős vezetője egy kerekasztal-beszélgetésen azt mondta, más méretűek a metróajtók, megváltozott a tető is, ezért csak a kasztni kisebb részét tudják használni a felújítás során. Elsőként a legrégebbi kocsikat hozták vissza, mert azokat, megfogalmazása szerint csak egy kis festék tartja össze, ezért a kocsiszekrények legnagyobb részét cserélni kellett.

A beszélgetésen elhangzott, hogy a cég gyártási kapacitása évente négyszáz kocsi; a magyar megrendelés 222 kocsira szól, ám a szerződés szerint Budapestre csak 2018-ban szállítják le az utolsó darabokat, mivel a BKV kikötötte, a budapesti flottából ötnél több szerelvény nem hiányozhat.

A Metrovagonmas becslése szerint a prototípus-szerelvény január második felében szerezheti meg a magyar hatóságoktól a típusengedélyt, és az első szerelvény január végén forgalomba állhat.

Ezt követően havonta legalább kettő érkezik majd Budapestre. A forgalomba helyezést követő három évig teljes körű garanciát vállalnak a szerelvényekre. Arról egyelőre zajlanak a tárgyalások, hogy ezeket a feladatokat magyar vagy orosz szakemberek végezzék-e, de a Metrovagonmas szakemberei Budapesten lesznek.

Az egyik kocsiszín bejárásakor Alekszandr Nyikityenko, a cég egyik vezérigazgató-helyettese arra a kérdésre, tudják-e, hogy Budapesten 40 éves szerelvények is közlekednek, azt mondta, Moszkvában 51 évesek is vannak, igaz, nagyon fontos ezek karbantartása.

(Híradó)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére