Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Így támogatja Törökország az Iszlám Államot

Horváth József György

2015.11.25. 15:12

Az elmúlt hetekben több vád is érte Törökországot, hogy támogatja a terrorizmust és a Da'est. Elõször másfél hete a G20-as találkozón, kedden pedig az orosz vadászgép lelövését követõen.

Az Iszlám Államot a G20-csoport több tagja is pénzzel támogatja. A finanszírozásában, mint tudjuk, 40 állam vesz részt, köztük a G20 több országa is"

- mondta Vlagyimir Putyin a G20-ak antalyai találkozója után. 

Kedden, a szír-török határ közelében a török légierő egyik vadászgépe lelőtt egy Szu-24-es típusú vadászbombázót. A török légierő megerősítette, hogy öt perc alatt tízszer is figyelmeztették az orosz gépet a török légtér elhagyására, de az nem válaszolt. Ezzel szemben az orosz légierő szerint gépük nem kapott figyelmeztetést. Oroszország szíriai beavatkozása óta nem ez az első eset, hogy az oroszok megsértették Törökország légterét. Az eseményekre reagálva Putyin keményen odaszólt a török félnek:

Értjük, hogy mindenkinek megvannak a maga érdekei, de nem hagyhatjuk, hogy hasonló bűntények megtörténjenek. Hátba szúrtak minket a terrorizmus cinkosai."

Törökországot nem csak az oroszok bírálják. A legtöbb Szíriában és Irakban harcoló szövetséges ország, köztük a terrorellenes koalíció államai sem értik Törökország közömbösségét a terrorizmus elleni harcban. 

Törökország nincs egyedül a vádakkal. Világszerte vádolják Szaúd-Arábiát és Katart is, hogy nem tesznek semmit annak érdekében, hogy gátat szabjanak az állampolgáraiktól érkező pénzügyi támogatásoknak, amivel az Da'est támogatják.

Törökország valóban támogatja a Da'est?

2014 augusztusában a Da'es egyik parancsnoka úgy nyilatkozott a Washington Postnak, hogy a háború elején a legtöbb külföldi milicistájuk Törökországon át érkezett Szíriába, sőt a kezdetekben hadifelszereléseiket is török területről kapták. A török ellenzéki pártok a tavalyi évben rengeteg olyan információt hoztak nyilvánosságra, melyek bizonyítják, hogy Törökország teherautókon szállított fegyvereket a terroristáknak. A török kormány azzal védekezett, hogy segélyszállítmányokat szállít a szíriai-török határon élő türkmén közösségeknek, ám a türkmének cáfolták, hogy bármilyen segélyszállítmány érkezett volna számukra Törökországból.

A Daily Mail beszámolója szerint a terrorista Da'est támogató brit állampolgárok 98 százaléka Törökországon keresztül érkezett Irakba és Szíriába. A brit szélsőségesek a török határt a "Dzsihád kapujának" nevezik. A török hatóságok meg sem próbálták feltartóztatni őket.

2014 nyarán több későbbi terroristát is kiszúrtak Isztambul történelmi belvárosában. Vallási gyülekezetek táborokat, gyűléseket és közös imádságokat, zarándoklatokat is szerveztek a szélsőségeseknek. A CNN forrásai alapján a gyűléseken folyt a terroristák kiképzése, lelki felkészítése a "szent háborúra".

2014-ben a Taraf hírügynökség több olyan beszámolót közölt, hogy Da'es harcosok fekszenek török kórházakban az ország déli részében.

Múlt év szeptemberben a New York Times számolt be az Obama adminisztráció erőfeszítéseiről. Obamáék 2014-ben többször is felszólították Törökországot, hogy gátolják a Da'es egyre terjeszkedő kőolajexportját. A török kormány érdemben nem reagált az USA kérésére. Miért is tette volna? Az Iszlám Állam olcsó olajárai kedvezőek a Szíriával szomszédos Törökország számára. Bár a látványos Törökországon átmenő Da'es olajszállítmányokat 2015-re leállították, a török félnek még így is csurran-cseppen pár hordónyi fekete arany.

Az utóbbi időben Erdogan elnök és Davutoglu miniszterelnök alapítványa is gyanúba keveredett, hogy olyan propaganda portálok fejlesztését szponzorálja, amik Németországban élő törököket csábít, hogy csatlakozzanak az Iszlám Állam dzsihádistáihoz.

Törökország a Da'es oldalán harcol

2014 szeptemberében, Demir Celik, a kurdbarát Demokratikus Néppárt egyik parlamenti képviselője több bizonyítékot is feltárt a török nemzetgyűlés előtt arról, hogy török csapatok harcolnak Szíriában a Da'es oldalán. 2014 szeptemberében több videófelvétel is készült arról, hogy török konvojok tankokat szállítanak az Iszlám Állam számára. Bár a török hadsereg tagadja, hogy bármilyen fegyvert szállított volna Szíriába, a videók arról árulkodnak, hogy a tankokat szállító teherautókon török feliratok vannak.

Köztudottan több török közszereplő is támogatja a Da'es törekvéseit. A közelmúltban ismert török politikusok, újságírók adtak hangot szimpátiájuknak Twitteren és Facebookon is. Voltak akik személyesen is találkoztak a Da'es harcosaival és vezetőivel.

Törökország és a Da'es kapcsolatban állnak, a NATO, az USA és az EU ezt mégsem veri nagy dobra. A NATO kénytelen szemet hunyni tagállama különutas politikája felett, mert geopolitikai szempontból kulcsfontosságú szerepet tölt be a szervezetben. Az EU kénytelen tűrni a török kettős beszédet, hiszen Törökországtól várja a bevándorlási válság megoldását. Az USA is tehetetlen, hiszen Törökország jelenleg több bázist is biztosít számára a szíriai harcokhoz.

Jelenleg egyedül Oroszország az, aki bírálja és terrorizmuspártisággal vádolja Törökországot. A két ország között egyre kiélezettebb a viszony. Nem tudni milyen következményei lesznek annak, ha egy orosz gép újra megsérti a török légteret, annak meg pláne nem, ha a törökök megint lelövik. Egy viszont biztos: Putyin nagyon mérges, és már nem csak Da'esre.

(Undercoverinfo, NYT, Sky News, Daily Mail)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére