Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Feljelentés a zuglói szavazatvásárlások miatt

888.hu

2017.05.04. 17:58

Várnai László a Civil Zugló Egyesület elnöke, zuglói önkormányzati képviselõ korábban nyilvánosságra hozta, hogy értesülései szerint csalás történt a zuglói idõközi önkormányzati választáson. Szerdán feljelentést is tett az ügyben és többek között a 888.hu-nak is átadta azokat a hangfelvételeket, amelyeken több választópolgár is a csalásról beszél.

A Várnai által vezetett Civil Zugló Egyesület az Együttel közös jelöltet indított Drevenka Monika személyében az április 23-ai, időközi önkormányzati választáson.

A választást azért tartották, mert Sápi Attila MSZP-s önkormányzati politikus egyszerűen eltűnt, és tavaly január óta nem is került elő. A képviselő eltűnésének körülményei is rejtélyesek: 2015. január elején Sápi hirtelen felbukkant egy budai hölgyismerősének lakásán és arcát, testét sebek borították. Az MSZP-s képviselőt vélhetően összeverték vagy súlyos balesetet szenvedett. Többször is előfordult, hogy Sápi hosszabb-rövidebb időre eltűnt, egy esetben az ismerősei találtak rá az utcán, akkor a képviselő nagyon zavartan viselkedett. 2015. január 5-én gyalog, pénztárca és mobiltelefon nélkül boltba indult, majd soha többé nem tért haza. Az MSZP-s képviselő egyik cége 100 millió forintot meghaladó tartozást halmozott fel, így elképzelhető, hogy ez állhat eltűnése hátterében.

Az időközi választáson végül Bitskey Bence, a DK-MSZP-Párbeszéd jelöltje nyert 790 szavazattal. A második helyen a Fidesz jelöltje, Somodi Zoltán végzett 404 szavazattal, és harmadikként futott be Várnaiék jelöltje, Drevenka Monika 173 szavazattal.

Várnai Lászlónak a választási eredményekkel kapcsolatban az tűnt fel, hogy a 14. szavazókörben (14. szk.), amely Zugló egyik legszegényebb részén van, kiemelkedő eredményeket ért el Bitskey Bence, a balliberális oldal jelöltje. Míg a többi szavazókörben átlagosan 40-60 szavazattal kapott többet Bitskey, mint a Fideszes jelölt, a 14. szavazókörben több, mint 150 szavazattal nyert. Emellett az is érdekes tény, hogy ugyanebben a körzetben Sápi Attila mindössze hét szavazattal nyert a Fidesz előtt 2014-ben.

Várnai ezért egy HVG-s újságíróval a választás utáni napon bejárta a 14. szk. környékét és az emberektől érdeklődött arról, hogy Bitskey és emberei megpróbáltak-e szavazatokat vásárolni ajándékok osztogatásával. A beszélgetésekről hangfelvételeket is készített, amelyeket szerdai sajtótájékoztatóján lapunknak is átadott.

Várnai elmondta, hogy azért próbálnak utána járni az ügynek, mert

a választás tisztaságát minden pártnak tiszteletben kell tartania."

Várnaiék szerint gyanús volt, hogy ebben a körzetben ilyen kiugró eredményt ért el Bitskey Bence, hiszen nem is ott lakik.

A Civil Zugló elnöke szerint az általa készített hangfelvételek nem bizonyító erejűek, ám megalapozzák a gyanút, hogy osztogatás történhetett a választások előtt. Az érintett környék a Mexikói út, a Várna utca, valamint a Tábornok utca. Várnai szerint ezen a környéken osztogattak sonkát, ajándékcsomagot, amiben csokinyúl és tarja, kampánytoll és Bitskey Bencés szóróanyag is volt. Esetenként pénzt, mintegy 3000 forintnyi összeget is osztogattak.

Várnaiék azért fordultak a rendőrség mellett a Fővárosi Választási Bizottsághoz, hogy a hatóságok semmisítsék meg az eredményt.

Várnai szerint

a baloldal akár tisztességes módszerekkel is megnyerhette volna ezt a körzetet."

Amit Várnai még kiemelt, hogy a választások előtt elkezdték az önkormányzati lakásokat felújítani a körzetben. Jó példa erre a Mexikói út 3. szám alatti ház, amelynek bontását szerették volna elérni a képviselők, majd

a kampány közepén elkezdték felújítani sok tízmillió forintért."

Várnai szerint az önkormányzati vagyonkezelő egyik dolgozója a céges autóját használta a kampányoláshoz.

Várnai szerint ezek a cselekmények kimerítik a választás tisztaságának megsértését (2013. évi XXXVI. törvény a választási eljárásról, 123. paragrafus, 3. bekezdés ), valamint a Btk. 350. paragrafusa szerint felmerül a választás rendje elleni bűncselekmény elkövetésének gyanúja. Ezen túlmenően sérült a jóhiszemű, rendeltetésszerű joggyakorlás elve is. Ezek miatt szerdán feljelentést tett.

Hangfelvételek

Várnai a blogján megosztotta az általa készített egyik hangfelvételt, ezenkívül még összesen 8 felvételt készített.

Az alábbin az a mondat is hallható, hogy

osztogatták a sonkát, háromezer forintokat, így nyerték meg a választást".

A felvételen hallható nő azonban azt mondja, hogy a sonkát és az ajándékokat az ajánlóív "aláírásáért" kapta. Az ajándékot átadó személyek ugyanis elkérték a személyi igazolványát és a nevében beírták az adatait és aláírták az ajánlóívet. Ezt szintén bünteti a törvény.

Összesen 9 beszélgetést vett fel Várnai. A megkérdezettek közül négyen nem láttak és nem hallottak semmit a sonkaosztásról. Négyen hallottak róla – ebből egy esetben sonka helyett tarját kaptak. A 9. beszélgetésen az önkormányzati lakással kapcsolatos előnyökkel kecsegtettek az önkormányzat baloldali emberei.

Érdekesség, hogy a beszámolók némileg ellentmondásosak, többen a Fideszt vádolják osztogatással, ám az ajándékcsomagokban található Bitskey Bence nevével ellátott toll, és a választási eredmények ennek ellentmondanak. A helyiek Bitskey vezetéknevét nem használják, inkább csak Benceként hivatkoznak rá.

Az ügyben a rendőrség és a Fővárosi Választási Bizottság fogja kimondani a végső szót.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére