Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Cserbenhagyás miatt is nyomoznak a Hableány ügyében

Pörge Béla

2019.06.20. 10:05

Újabb bűncselekmény, cserbenhagyás és elsősegélynyújtás elmulasztása ­miatt is nyomoz a május 29-én történt hajótragédia ügyében a BRFK-n felállított különleges nyomozócsoport.

A Magyar Nemzet értesülései szerint cserbenhagyás miatt is nyomoznak a rendőrök a Hableány ügyében. A lap azt írja, hogy a Viking Sigyn ugyan visszatolatott a baleset helyszínére, ám hamar el is hagyta azt, így felmerül a cserbenhagyás gyanúja, ugyanis a büntető törvénykönyv szerint ha a közlekedési balesettel érintett jármű vezetője a helyszínről eltávozik, ­mielőtt meggyőződne arról, hogy valaki megsérült-e, illetve az életét vagy testi épségét közvetlenül fenyegető veszély miatt segítségnyújtásra szorul-e, cserbenhagyást követ el.

Fotó: MTI

A Magyar Nemzet szerint a Viking utasai a balesetet észlelve kiabáltak, a kapitány ekkor tolatott vissza a helyszínre, majd nem sokkal később elhajózott a Dunán felfelé. A kapitány az utasoktól kérdezte, hogy mi történt, tehát ezek alapján nem is észlelte a balesetet. A rendőrség bővebb információkat nem árult el az ügyben, ahogy a gyanúsított, Jurij C. ügyvédje sem. Így nem lehet azt sem tudni, hogy a kapitány tényleg szelfizett-e az egyik utasával a baleset után.

Az ügynek továbbra is egy gyanúsítottja van, az ukrán kapitány, akit halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésével gyanúsítanak. Ha bíróság bizonyítottnak találja a bűnösségét, minimum két, maximum nyolc év szabadságvesztést kaphat, ám a bírói gyakorlat szerint a közarányos büntetés feletti, öt-hat éves szabadságvesztésre lehet számítani.

Amennyiben szándékos bűncselekmény, cserbenhagyás is a gyanúsítás, majd a vád közé kerül, halmazati büntetést szab ki a bíróság. Ez újabb egy év szabadságvesztést jelenthet adott esetben.

A tragédiával kapcsolatban érdekesség, hogy Pintér Sándor belügyminiszter a nemzetközi sajtó képviselői előtt a minisztériumban elismeréseket ad át a Hableány kiemelésében rendkívüli helytállást tanúsító magyar állampolgároknak csütörtökön.

Mint ismert, a Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni a baleset után.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére