Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Budai: A Szeviép-ügy fölveti a bírósági korrupció gyanúját

Horváth K. József

2020.02.03. 20:15

Izgalmas beszélgetés zajlott a Hír TV Nyolcas című műsorában Budai Gyulával, a korábban büntetőügyekben eljáró ügyvéddel, országgyűlési képviselővel vasárnap este.

A szegedi Szeviép-üggyel kapcsolatban a politikus aláhúzta, jelen állás szerint senki nem fog börtönbe vonulni a történtek miatt. Rámutatott, a történet a vicc kategóriájába tartozik. A másodfokú bíróság ugyanis – az elsőfokú bíróság elmarasztaló ítéletét lesöpörve – az összes vádlottat fölmentette.

Budai emlékeztetett rá, a Szeviép Zrt. volt az a cég, amely a szegedi önkormányzattól 34 milliárd forintos megrendelést kapott. A társaság lényegében a helyi MSZP kifizetőhelye volt.

Tény, hogy több mint ötszáz kisvállalkozó a mai napig nem kapta meg munkája ellenértékét. Ezek a kisvállalkozók azért fordultak a bírósághoz, mert bíztak az igazságszolgáltatás függetlenségében. Azonban az történt, hogy a másodfokú eljárás során az egyik bíró családi cége közel egymilliárd forintos megrendelést kapott a szegedi polgármestertől, Botka Lászlótól és a szegedi önkormányzattól. A másik bíró közel 100 négyzetméteres lakást kapott áron alul a város legjobb helyén, ugyancsak Botkától és a szegedi önkormányzattól. S ahelyett, hogy az érintettek bejelentették volna az összeférhetetlenségüket, lefolytatták az eljárást. Hab a tortán, hogy a Szeviép-ügyet kiszignáló szegedi bíró élettársa az egyik vádlott jogi képviselője a büntető eljárásban. Budai aláhúzta, ennyi véletlen nem létezik ma Magyarországon. Rámutatott, ez az ügy – nem általánosítva – felveti a bírósági korrupció gyanúját.

A politikus emlékeztetett rá, ezt az ügyet a Pesti Srácok oknyomozó riporterei hozták a felszínre. A dologban az a furcsa, hogy miután a sztori kiderült, a Czeglédi-ügyben ugyanez a bírói tanács hirtelen bejelenti az összeférhetetlenséget. Ugye, Czeglédi Csaba képviselte Botkát, a szegedi önkormányzatot. Ez esetben mire gondolhat az ember? Az egyik esetben elfogult vagyok, a másik esetben pedig lefolytatom az eljárást és fölmentem a szegedi önkormányzathoz és Botka Lászlóhoz ezer szállal kötődő Szeviép-vezéreket, akik öntötték a pénzt Botkáék zsebébe, meg a szociknak? – tette föl a kérdést a politikus.

Budai Gyula rámutatott továbbá, itt olyan ügyről van szó, amely az emberek igazságérzetét rendkívüli mértékben sérti. Nem véletlenül rendelt el az Országos Bírói Hivatal vizsgálatot. Talán nem véletlen az sem, hogy az ügyeket kiszignáló bírót – akire fentebb utalt Budai, s akinek az élettársa az egyik szeviépes vádlott védőügyvédje volt – már le is vették erről a feladatról.

Az ügyészség a másodfokú ítélet ellen felülvizsgálati kérelmet nyújtott be.

Ettől függetlenül, ez az ügy már megtörtént, ezt nem lehet meg nem történté tenni, ki kell vizsgálni és a helyére kell tenni. A bíróság függetlenségébe vetett állampolgári bizalmat pedig a bíróságnak kell visszaállítani, nem a kormánynak s nem a politikusoknak.

Itt nem arról van szó, amit Brüsszelben szívesen emlegetnek, hogy a kormány nekiront a jogállamiságnak. Itt ötszáz kisvállalkozó fut a pénze után, hasonlóan a Bajnai-féle Hajdú-Bét-ügyhöz, ahol vannak olyan károsultak, akik a mai napig nem kapták meg a pénzüket, egy részük öngyilkos lett. Itt is ezek az emberek ebből éltek, nekik a mindennapi megélhetéshez kellett a pénz. Ezek az emberek azért fordultak a bírósághoz, mert bíztak az igazságszolgáltatás függetlenségében, amit a liberális oldal, a baloldali jogvédők nap mint nap elmondanak.

Kérdezem én, akkor ebben az esetben nem csorbult az igazságszolgáltatás függetlensége? Amikor a bírói tanács tagja nem független Botka Lászlótól, a szegedi önkormányzattól? Amikor anyagi juttatás fejében végeznek beruházásokat a szegedi önkormányzatnak? Erről senki nem beszél Brüsszelben és itthon? – tette föl a kérdést Budai Gyula.

A politikus végezetül leszögezte: a kormány nem a Szeviép-ügy bírósági ítéletét kritizálta, hanem azokat a körülményeket írta le, amelyek az ítélet megszületéséhez vezettek.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére