Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Botka megpróbálta átverni az uniót, mégis Szeged fizethet érte

Horváth József György

2017.09.01. 14:58

A csalás és hivatali visszaélés mellett már hûtlen kezelés miatt is nyomoznak a szegedi Mars téri piacberuházással összefüggésben - tudatta az Országos Rendõr-fõkapitányság (ORFK) csütörtökön. Mivel Botka László már nem tud hová menekülni, ezért köpködve "aljas hazugságról" beszél. Na de mi az igazság?

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, az igazság az, hogy Botka és sleppje az Európai Uniót és a magyar hatóságokat átverve valósította meg a Mars téri piac felújítását.

Szegeden a 2010-ben átadott, kétharmadrészt európai uniós forrásból megvalósított Mars téri piac kapcsán a Nemzeti Nyomozó Iroda hatszázmilliós csalás és hivatali visszaélés miatt nyomoz, és a beruházást – lakossági bejelentés alapján – már az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálja. A rendőrség csütörtökön közleményben tudatta, hogy már hűtlen kezelés miatt is nyomoznak az ügyben, amelynek határidejét 2017. október 26-ig meghosszabbították.

Ezzel szemben a Botka László polgármester vezette önkormányzat kedden közleményt adott ki, hogy "a Mars téri piac projektjében minden törvényes volt, a beruházást a magyar és az uniós szervek is vizsgálták, és nem találtak semmilyen jogsértést".

Ezzel szemben mi a valóság?

A Mars téri piac tulajdonjogi helyzete mind a mai napig rendezetlen, amit jelez, hogy a piac a végleges használatbavételi engedélyt csupán 2017 februárjában kapta meg. Ennek ellenére az elmúlt hét évben az önkormányzat több százmillió forintnyi bérleti díjat szedett be a piacot használó kereskedőktől.

Ahogy azt cikksorozatunkban is megírtuk, a Mars téri piacon lévő száz bódét és négy ingatlant 2009. november 29-én karhatalmi segítséggel az éj leple alatt dózeroltatta le Botka László önkormányzata. Négy nappal korábban a polgármester egy helyi napilapnak úgy nyilatkozott, hogy "a bódétulajdonosok nem fogják megakadályozni a városfejlesztést”. Ám amikor ezt a nyilatkozatot tette, már jogerős bírósági ítélet támasztotta alá, hogy Szeged főjegyzője jogellenesen bontatott el száz darab felépítményt a piac területén. A másodfokú bíróság ugyanis az önkormányzat által a kereskedőkkel szemben indított perben hatályon kívül helyezte az elsőfokú határozatot, és új eljárást rendelt el. Botkáékat azonban ez mind nem érdekelte.

Ahogy az sem, hogy a Mars téri piac területén lévő bódékra és ingatlanokra bontási engedélyt sem adott ki a város főjegyzője. Erről ma már a jogellenesen kipaterolt ingatlantulajdonosok hatósági bizonyítványt kaptak, amelyeket az a városi főjegyző adott ki, aki az európai uniós pályázati adatlapon azt közölte, a piac területe per- és igénymentes... Csakhogy nem volt az, ugyanis a terület 2007 óta (a bontás előtt két évvel is) per alatt állt.

Eszerint a projekt nem is kaphatott volna uniós támogatást, így az OLAF vizsgálata után az EU jogosan követelheti vissza az 1,9 milliárd forintot, amit a beruházásra adott.

Okiratok feketén-fehéren bizonyítják, hogy a négy ingatlan – amely 1974 óta sértetlenül állt a Mars téri piacon, és amelyeket 2009-ben megsemmisítettek – tulajdonosa a mai napig használati engedéllyel bír. Bár karhatalmi segítséggel az ingatlanok megsemmisültek, jogilag még mindig léteznek, bár a városvezetés megpróbálta kitörölni őket az ingatlannyilvántartási-jegyzékből, mintha soha nem is léteztek volna.

Egy Magyar Hírlaphoz eljuttatott tanúkihallgatási jegyzőkönyv szerint a Mars téri piacon történtek a csalás, hivatali visszaélés és most már hűtlen kezelés mellett felvetik az okirat-hamisítást, annak bűnsegédletét, a bűnpártolást, a hivatalos eljárás akadályoztatása bűncselekményét, a befolyással üzérkedést, esetleg a tiltott pártfinanszírozást. Illetve azt, hogy mindezeket – az egyelőre ismeretlen tettesek – bűnszövetségben követhették el.

A Mars téri projektet egyébként Szegeden a fővárosi 4-es metró beruházás kistestvéreként emlegetik"

– idézi a szegedi megszólalókat a Magyar Hírlap.

A történelem ismétli önmagát, az MSZP pedig ismételten a politika szemétdombjára kerülhet. Kérdés, hogy innen van-e még visszaút? A Mars téri dózer körül kialakult botrány ugyanis nemcsak Botka Lászlót, hanem az MSZP-t is végleg a mélybe és a megsemmisülésbe ránthatja. Valljuk be, már ideje volt.

(Magyar Hírlap)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére