Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A kedves EU nem szeretné, ha Magyarországon csökkenne az internet áfája

Horváth József György

2016.07.20. 07:28

Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelõs államtitkár ironikusan viccesnek nevezte, hogy az unió nem hagyta jóvá az internetszolgáltatás áfájának csökkentését.

Az M1 kedd esti műsorában a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára azt mondta, hogy korábban az Európai Bizottság elfogadott egy akciótervet, amelyben módosítják az áfa-szabályokat, így csökkenthető lesz az internet áfája is. Hozzátette: nem egy versenyképességet korlátozó lépésről van szó, hanem egy olyan javaslatról, amely az emberek érdekében áll, mert a mindennapokhoz tartozik az internet használata.

Brüsszel most ugyanis megtámadta Magyarország áfacsökkentési szándékát az internet-előfizetések tekintetében.

Az államtitkár kiemelte: az Európai Unió nem hagyta jóvá, hogy a jövő év elejétől 27 százalékról 18-ra csökkenjen az internet-előfizetés áfája, így ennek érdekében tovább kell küzdeni.

Hangsúlyozta: az internet áfája soha nem lett volna ennyire alacsony, sőt a kormány további célja volt, hogy a 18 százalékos szintet tovább csökkentse. Ráadásul előtte megkérdezték az emberek véleményét, és ők támogatták ezt a szándékot - emlékeztetett. Tuzson Bence közölte: ma már a magyar háztartásokban nélkülözhetetlen az internet, ezért a kormánynak is fontos, hogy az mindenki számára elérhető legyen.

Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos kijelentette:

Magyarország nem ért egyet az Európai Bizottság álláspontjával, és megvédjük a kormány előterjesztése alapján született parlamenti döntést."

Kifejtette: Pierre Moscovici, az Európai Unió gazdasági és pénzügyi biztosa Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez intézett levelében azt írta, hogy támogatja a kormány törekvését, hogy új lendületet adjon a digitalizációnak, hiszen ez egybevág a Bizottság szándékával, az egységes digitális piac kialakítására vonatkozó elképzelésekkel.

Az uniós biztos jelezte, hogy álláspontja szerint a hatályos áfa-irányelv keretei között a magyar kormánynak nincs lehetősége az áfa csökkentésére az internet-előfizetéseket illetően, de a Bizottság változtatni akar az irányelven, rugalmasabb szabályozást kíván kidolgozni.

Deutsch Tamás szerint a Bizottság álláspontja azért is meglepő és elfogadhatatlan, mert a kényszerbetelepítések ügyében "két-három hetente új, hajmeresztőbbnél hajmeresztőbb előterjesztéseket" fogalmaz meg a testület, miközben egy 500 millió polgár hétköznapjait érintő ügyben késik a szabályozás.

A magyar kormány álláspontja változatlan, szakmailag alátámasztott érvei vannak, hogy elérje: a Bizottság egyetértése mellett 2017. január 1-jétől Magyarországon történelmileg alacsony szintre csökkenjen az internet-előfizetés áfája."

- mondta.

Hozzáfűzte: ezt az álláspontot kemény tárgyalásokon képviselik majd Brüsszelben, és bíznak a megnyugtató megoldásban.

Kérdésre Deutsch Tamás közölte: a Bizottság arra hivatkozik, hogy az áfa-irányelv 3. mellékletében szerepelnek azok a termékek és szolgáltatások, amelyek kedvezményes áfakulcsba sorolhatók, és ezen a listán az internet-előfizetés nem szerepel.

Ugyancsak kérdésre Tuzson Bence közölte: az ügyben az EU szankciója kötelezettségszegési eljárás megindítása lehet.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére