Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A jogi határzár megerõsítése összhangban van a genfi egyezménnyel

Vincze Viktor Attila

2017.03.08. 16:28

A jogi határzár megerõsítése megfelel a genfi egyezménynek - errõl Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója beszélt a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában szerda reggel.

A szakjogász szerint a módosítás pozitívuma, hogy a gyakorlathoz igazodik, nem pedig az emberi jogi utópiákhoz. Szerinte a különböző nemzetközi szervezetek, illetve az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága a menedékjog eredeti tartalmát, értelmét kiforgatták és olyan irányba vitték el az értelmezését, amely szerint a menedékjog egy globális szociális ellátáshoz való jog.

A genfi egyezményben foglalt menedékjog valódi értelme egy ideiglenes védelemhez való jog, vagyis a menekülőt az első biztonságos országban illeti meg. Ha innen a migráns továbbáll, akkor viszont a menedékjog már fogalmilag nem illeti meg őt – hangsúlyozta az Alapjogokért Központ igazgatója.

Szánthó Miklós úgy véli, hogy a vita a menedékjog ilyen jellegű, eltérő értelmezéséről szól, és arról, hogy a menedékjog eredeti tartalmához visszatér-e a magyar szabályozás. Tehát az a kérdés, hogy az életszerű, gyakorlati helyzetet próbálja-e inkább a magyar állam kezelni, vagy az emberi jogi utópiáknak akar-e megfelelni.

Hihetetlen, hogy míg a legálisan, munkavállalási vagy tanulási céllal bevándorlóknak papírokra van szükségük és ellenőrzéseken esnek át, az illegális bevándorlók – az emberi jogi fundamentalista civil szervezeteknek, illetve az ENSZ menekültügyi főbiztosságának köszönhetően – viszont szabadon mozoghatnak"

– mondta az alapjogi szakértő, aki szerint szürreális, hogy a genfi egyezménynek  a kiforgatott értelmezésében az úgynevezett emberjogi szervezetek társra találtak az uniós jogalkotók és jogalkalmazók részéről.

Szánthó Miklós véleménye szerint a vonatkozó magyar szabályozás megfelel a genfi egyezménynek, ám az uniós jogértelmezésnek feltételezhetően viszont nem fog. A jogász ugyanakkor úgy véli, hogy ez bizonyos szempontból viszont még üdvözlendő is. Hiszen egy esetleges kötelezettségszegési eljárás lehetőséget biztosít majd jogi fórumok előtt is Magyarország számára annak bizonyítására, hogy az ilyen módosításokra a gyakorlati problémák kezelése miatt van szükség, mivel az uniós szabályok elavultak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére