Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A horvát SZDSZ dönthet a kormányalakításról

2015.11.09. 12:22

A vasárnapi horvát választások 98,88 százalékos feldolgozottsága alapján a választásokat végül a horvát jobbközép HDZ nyerte, ugyanis a diaszpóra mind 3 mandátumát bezsebelték.

A jelenlegi állás szerint 59 mandátuma lesz a HDZ vezette hazafias koalíciónak, míg a Milanovics által irányított szociáldemokratáknak 56 mandátum jut. A választások egyik legnagyobb meglepetésének a Híd/MOST számít, amely 19 mandátumot tudhat majd magáénak a 151 fős horvát parlamentben.

A kormányalakításhoz 76 mandátumra lenne szükség, így hétfőn kezdetét veszik a tárgyalások.

A HDZ elnöke, Tomiszlav Karamarko a választások estéjén elmondta, hogy ez a győzelem a legnagyobb mind közül, majd hozzátette, hogy készek vezetni az országot. A párt elnöke beszédében gratulált a MOST-nak, ami véleménye szerint nagyon jó eredményt ért el.

A horvát miniszterelnök, Zoran Milanovics szerint az eredmények alapján egyértelmű, hogy az ország nem akar visszafordulni a megkezdett útról. Milanovics beszédében szintén kiemelte a MOST sikerét, valamint felkérte a pártot, hogy vezessék együtt az országot.

 

A horvát SZDSZ szerepében: Híd/MOST

Választási eredményüket hatalmas sikerként értékelte a MOST. A párt vezetője nyilatkozatában elmondta, hogy a polgárok megadták nekik a bizalmat, hogy tegyék, amit tenni kell. Szerinte az eredmény csak mások számára meglepő, mivel ők mindvégig hittek ebben. A MOST egy másik prominense szerint a választásokat valójában ők nyerték meg, hiszen a pártjuk dönti majd el, hogy ki kerülhet kormányra.

Ezzel kapcsolatban az Élőlánc nevű zöldpárt a Facebookon kritizálta a MOST-ot. A párt szerint a kampány során a média által erősen támogatott párt nem több, mint „hazugság és agymosás”. A MOST a kampányban mindkét nagy pártot kritizálta, valamint változást ígért. Az Élőlánc szerint, ha a horvát emberek eddig azt hitték, hogy nem jöhet rosszabb, akkor most nagyot tévedtek.

 

Ki alakíthat kormányt?

Ezzel kapcsolatban három lehetséges forgatókönyv van:

1. A függetlenedést követően először alakulhat nagykoalíció Horvátországban, tehát a jobbközép HDZ a szociáldemokratákkal lép kormányra. A jelenlegi állás szerint erre van a legkisebb esély.

2. A választásokat megnyerő HDZ-nek sikerül megállapodnia a Híd/MOST-tal, így a két ellenzéki párt együtt alakít kormányt. Ennek esélyét csökkenti, hogy mindkét párt többször bírálta a másikat a kampányban. Ezen túlmenően a párt között nagyobb az ideológia különbség is, hiszen a MOST programjában és retorikájában is balliberális formációnak számít.

3. Az eddig kormányzó szociáldemokraták lépnek kormányra a MOST-tal. A szocik gyakorlatilag kijelentették, hogy bármit elfogadnak, amit a párt kér. A MOST zsarolási potenciálja tehát a Szociáldemokrata Párt esetében működhet a legjobban, így a jelek szerint ez a legesélyesebb forgatókönyv.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére