Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A diaszpóra magyarsága bizonyította élni akarását

Csordás Bettina

2019.02.22. 12:21

A diaszpóra közösségei bizonyították élni akarásukat, és azt, hogy meg akarják õrizni magyarságukat, identitásukat - mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár.

Magyarország történelme úgy alakult, hogy hazánk világnemzetté vált"

– kezdte Potápi Árpád János.

A történelem kegyetlenségei, a politikai, gazdasági változások miatt a magyarság szétszóródott az egész világban; a folyamat az 1850-es években kezdődött, és utána folyamatosan, hullámokban valósult meg. Az államtitkár szerint ez azt is jelenti, hogy bárhová utazik valaki a világban, találkozhat magyar emberekkel, és számíthat a segítségükre – közölte az MTI.

A diaszpóra magyarsága lélekszámra egy akkora nemzetrész, mint a környező országokban élő magyarság. Olyan nemzetrészről van szó, amelynek tagjai nemhogy ellenségei voltak a magyarságnak, de mindig megőrizték és büszkén vállalták identitásukat, Magyarország nagyköveteiként voltak jelen" 

– mondta az államtitkár.

Potápi köszönetet mondott mindezért, illetve azért, mert a diaszpórában élők kiálltak Magyarország és a magyar kormány mellett az elmúlt években. 

Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos ismertette a diaszpóra magyarsága számára indított programokat, és kitért arra, hogy tavaly már célzott, nyílt pályázatokat tudtak meghirdetni. 

2019-ben hetedik alkalommal hirdetik meg a Kőrösi Csoma Sándor-programot, amelynél változás, hogy a déli félteke országaiban az ösztöndíj hét hónap helyett ismét hat hónap lesz. Szólt a Mikes Kelemen-programról, amelynek keretében az elmúlt években 300 ezer kötetnyi könyv érkezett Magyarországra, és már több kiállítást is szerveztek a hazahozott értékekből. A Rákóczi Szövetséggel közösen táboroztatási programot valósítanak meg.

Olyan oktatási programot szeretnének kidolgozni, ami lehetőséget biztosít a diaszpórában élő magyar fiatalok számára, hogy felsőoktatási intézményekben itthon, könnyített módon tudjanak tanulni"

– közölte a miniszteri biztos.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére