Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

1459-cel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma, elhunyt 83 beteg

888

2021.01.29. 09:05

A hazánkban azonosított fertőzöttek száma ezzel 364 909-re nőtt, az elhunytak száma pedig 12 374-re emelkedett.

 

A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 254 783, az aktív fertőzöttek száma 97 752-re csökkent.

3649 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 258-an vannak lélegeztetőgépen.

Eddig 175 283 fő kapott oltást, közülük 37 727-en már a második adagot is.

Az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása lezárul, csütörtöktől az idősotthonokra és a bentlakásos szociális intézményekre összpontosítanak, a jövő héten pedig a regisztrált legidősebbek következnek. A magyar járványügyi adatok kedvezőek, a következetes védekezésnek köszönhetően sikerült megfékezni a járványt, de több európai országban tovább nő a fertőzöttek száma, miközben kevés a vakcina. Ezért a kormány március 1-jéig meghosszabbította a védelmi intézkedéseket.

Magyarország eddig 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer–BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből jelenleg csak a Pfizeré és a Modernáé rendelkezik az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével. A két gyártótól eddig összesen 201 ezer ember számára elég oltóanyag érkezett Magyarországra (hét Pfizer- és egy Moderna-szállítmány).

A Brüsszel által koordinált uniós vakcinabeszerzés lassú, és kevés oltóanyag is érkezik. Mivel Európában nincs elég oltóanyag, minden biztonságos és hatásos vakcina beszerzésére szükség van a lakosság mielőbbi oltásához és a korlátozások mielőbbi feloldásához. Magyarország egymillió ember számára elegendő Szputnyik V vakcina beszerzéséről állapodott meg Oroszországgal, amely három ütemben fog megérkezni. Az orosz oltóanyagot a magyar hatóság az AstraZenecáéval együtt már engedélyezte. A kínai Sinopharm-vakcináról is zajlik a tárgyalás, és folyik a hatósági vizsgálat. Magyarországon csak olyan vakcinák kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak, és már több országban is alkalmazzák.

Az oltási rendben az egészségügyi dolgozók az elsők, az ő kampányszerű oltásuk egy hónapja tart, és ezekben a napokban lezárul.

Csütörtöktől vasárnapig az idősotthonok és a bentlakásos szociális intézmények kampányszerű oltása zajlik, oda mobil oltócsapatok érkeznek.

A harmadik körben a vakcinára regisztrált legidősebbek következnek. Az ő oltásuk a jövő héten megkezdődhet.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére