Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Spanyol foci! Mi lesz veled a katalánok nélkül?

Bertha László

2015.09.27. 19:13

Ha Katalónia valóban elszakad, akkor búcsút inthetünk az El Clásicónak is.

A vasárnapi katalán választásoknak nagy tétje van. Nem csupán amiatt, hogy vajon a függetlenséget támogató politikai erők győznek-e, hanem azért is, mert a spanyol futball jövője múlhat rajta.

A spanyol foci szerelmeseit már régóta foglalkoztatja, hogy mi történne abban az esetben, ha Katalónia valóban elszakadna Spanyolországtól. Mi lenne a világhírű El Clásicóval, és az elmúlt évek egyik legjobb válogatottjával, a La Selecciónnal?

 

El Clásico                                                                  

A Real Madrid és az FC Barcelona párharcának története már több mint 100 évre tekint vissza. Egy olyan derbi, amit nemcsak spanyolok és katalánok tekintenek szívügyüknek, de a világ minden részéről képes megmozgatni a nézők millióit. A két csapat rivalizálása azonban nem kizárólag a megnyert bajnokságok és kupák számáról, hanem a kőkemény politikáról és a nemzeti öntudatról is szól.

A függetlenedés mellett többen is kiállnak. A Barcelona korábbi sikeredzője, Pep Guardiola például nyíltan támogatja a katalán elnököt és a függetlenedést, de felszólalt már az ügy érdekében a csapat jelenlegi játékosa, Gerard Piqué is. Ha egy kicsit közelebb akarnánk hozni az egész problémát, akkor a legjobb példaként talán a Slovan Bratislava és a Dunaszerdahely szurkolóinak szembenállása szolgálhatna.

Az El Clásico legdurvább pillanatai:

Mi lesz, ha a katalánok tényleg elszakadnak?

A spanyol sporttörvény alapján az FC Barcelona és az Espanyol sem indulhatna a spanyol bajnokságban. A La Liga elnökének twitter bejegyzése szerint a lépéssel nemcsak az ország, hanem a bajnokság is szétszakadna. Természetesen minderre lenne megoldás, ha felek úgy akarják. Erre jó példa Andorra esete, amelynek szerepelhetnek csapataik a spanyol ligákban egy kiegészítő rendelkezés révén. Kérdés azonban, hogy egy ilyen nemzeti trauma hogyan hatna a helyzet megítélésére. A spanyolok sportért felelős államtitkára például elég egyértelmű volt:

„ha ez bekövetkezik, akkor nem játszhatnak a spanyol bajnokságban”

Amennyiben Katalóniának saját nemzeti bajnokságot kellene kiírnia, akkor lássuk be:

az elég vérszegény lenne!

Katalónia népessége mindössze 7,5 millió fő. A Barcelonán és az Espanyolon kívül pedig egyetlen más meghatározó csapata sincs. Valamint ennek következményeképp elvesztenék a La Liga előnyeit is, így a Barcelona nem találna magát egyből a Bajnokok Ligája csoportkörében, hanem a selejtezők során játszhatna például egy remek kis mérkőzést a Sóstói Stadionban.

 

A spanyol válogatott is ráfázna

Az elmúlt évtizedekben rengeteg játékost adott a spanyol válogatottnak a katalán futball. Számos katalán játékos volt például a 2010-es világbajnok és a 2012-es Eb-győztes spanyol válogatott keretnek a tagja, elég csak a Barcelona egykori ikonjára, Puyolra gondolni.

A legnagyobb nevek, akiket elveszíthetne a válogatott, ha a szívükre hallgatnak:

Víctor Valdes, Gerard Piqué, Jordi Alba, Sergio Busquets, Cesc Fábregas, Álvaro Vázquez, valamint számos ifjú tehetség, akik jelenleg a spanyol utánpótlás válogatottakat erősítik.

A katalánoknak egyébként jelenleg is van nemzeti válogatottjuk, bár a FIFA és az UEFA sem ismeri el őket, hiszen nem rendelkeznek önálló állammal. A válogatottjuk rendszerint az év végén szokott lejátszani egy mérkőzést. Eddig közel 200 barátságos meccsen vannak túl 1904 óta. Ezek közül a legszebb emlékük minden bizonnyal az 1947-es lehet:

1947. október 19. Katalónia – Spanyolország 3:1

(marca.com, espnfc.com)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére