Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kemény párharcra számíthat a Fradi

Pörge Béla

2019.07.10. 15:00

Szerdán megkezdődik a Bajnokok Ligája selejtezője, pályára lép a magyar bajnok is.

Ahogyan arról a sorsolás napján már beszámoltunk, a bolgár bajnok, a Ludogorec Razgrad ellen kezdheti meg az idei nemzetközi szereplését a Ferencváros. A Ludogorec neve elsősorban onnan lehet ismert Magyarországon, hogy a Mol Fehérvár FC (akkor még éppen Mol Vidi) tavaly összekerült a csapattal a BL-ben, és ki is ejtette az előzetesen sokkal esélyesebbnek tartott bolgárokat. Ezenkívül azok, akik nemcsak a divatangol és divatspanyol csapatok szereplése miatt foglalkoznak a Bajnokok Ligájával, már évek óta ismerhetik a Ludogorecet, hiszen a selejtezők állandó résztvevője a klub, mely azóta sikeres, amióta egy oligarcha felfuttatta: az elmúlt nyolc bajnoki címet Bulgáriában a Ludogorec nyerte, előtte alsóbb ligákban vitézkedett az együttes.

Tavaly a Ludogorec már járt Magyarországon, ám számukra ebben nem volt köszönet | Fotó: MTI

A bolgár klub legnagyobb nemzetközi sikere, hogy kétszer is bekerült a BL-csoportkörbe (2014 és 2016), valamint 2013-ban az El-csoportkörből továbbjutva a Laziót is sikerült kiverniük, végül a legjobb 16 között a Valencia állította meg őket. 2013 után tavaly és tavalyelőtt is az El csoportkörébe jutott a Ludogorec, tehát egy-egy év kudarca mellett viszonylag sikeres együttesről van szó.

A Ferencváros fénykorában ennél persze sokkal sikeresebb volt, ám ha az utóbbi szezonokat nézzük, akkor a Ludogorec dicsőségtáblája sokkal szebb: a Fradi legutóbbi bajnoki címe után egyből kiesett a BL-ből (az albán második, a Partizani Tirana ellen), míg az El-ben általában a második körben búcsúztak a zöldek, kivéve tavaly, amikor már az elsőben kiestek. A Fradit az elmúlt öt szezonban a következő csapatok ejtették ki: Fiume (HNK Rijeka), Zeljeznicar, Partizani Tirana, Midtjylland és Maccabi Tel-Aviv. A Ludogorec ugyanebben az időszakban kétszer a csoportkörből búcsúzott, valamint a Milan, a Koppenhága (FC Köbenhavn) és a Milsami Orhei állította meg a bolgárokat, a BL-ből pedig a Vidi és a Hapoel Be'er Sheeva ejtette ki őket, ám ezen kudarcok után az El-csoportkörben folytathatta a klub. Erős a kontraszt még úgy is, hogy a Ludogorec is esett ki sokkal gyengébbnek tartott ellenféllel szemben.

A fogadóirodák szoros párharcot várnak: az első meccsen 2,7 körül mozog az odds a Fradi győzelmére, 2,6 körül a Ludogorec sikerére. A továbbjutást illetően már inkább a bolgárok felé billen a mérleg, a TippmixPro internetes oldalán 2,7-es az odds az FTC továbbjutására, 1,45 a Ludogorecére.

Bár tudjuk, hogy a pályán nem pénzeszsákok fociznak, érdemes egy pillantást vetni a két klub piaci értékére: a Transfermarkt szerint a Fradi kerete 20,33 millió eurót ér, míg a Ludogorec keretének értéke 50 millió euró, mindezt úgy, hogy a bolgár bajnok kerete 29, a Fradié 34 főből áll. Mindkét együttes inkább a minőségi idegenlégiósokra épít, a Fradinál 16, a bolgároknál 18 külföldi van a keretben.

Bőle Lukács, Nguen Tokmac Chol, Abraham Akwasi Frimpong és Fernando Gorriaran (b-j), a bajnok FTC játékosai ünneplik a csapat 30. bajnoki címét | Fotó: MTI

A Ludogorec legutóbb mindössze egy ponttal előzte meg a CSZKA Szófiát a bajnokságban, két éve még hét pont volt az előnyük. A Fradi simán – 13 pontot verve a Vidire – húzta be az elsőséget. Ez már csak azért is érdekes, mert a Vidi tavaly 1–0-s összesítéssel le tudta győzni az FTC mostani ellenfelét. Ez lehet a zöld-fehérek legnagyobb reménye előzetesen, hiszen papíron a Ludogorec az erősebb csapat. A Fradi hazai mérkőzésén mindemellett telt ház és fantasztikus hangulat várható, ami ugyancsak a magyar csapat felé billentheti a mérleget.

A Ferencváros számára kedvezőtlen, hogy otthon kezdi a párharcot, hiszen egy idegenben szerzett gól nagyon sokat érhet az első találkozón. Ebből következik, hogy a biztos védelemre kell helyezni a hangsúlyt, így kemény, küzdelmes meccs várható szerdán.

A Fradi vezetősége évek óta a nemzetközi kupaszereplés sikerességét várja el, minden évben elhangzik, hogy szeretnének minimum az El-csoportkörbe bejutni. Erre eddig – a Doll-érában – semmi esélye nem volt az FTC-nek, most az új edzővel és egy győztes párharccal nagyot léphetnének előre, ugyanis a következő körben a Dudelange–Valletta párharc győztese vár a továbbjutóra, ráadásul a BL-ből kieső csapat mindenképpen az El-be esik ki.

A párharc első mérkőzése, a Ferencváros–Ludogorec szerdán 20:00-kor kezdődik a Groupama Arénában. A meccset élőben közvetíti az M4.
Hajrá, magyarok!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére