Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Igazi kupahétvége vár ránk!

Pörge Béla

2019.09.21. 09:28

Ezen a hétvégén kerül sor a Magyar Kupa főtáblájának első fordulójára, azaz a legjobb 64 közé jutásért küzdenek a csapatok.

A Magyar Kupa nem most rajtolt el, hiszen különböző területi előselejtezőire már korábban sor került, a főtábla viszont most kezdődik: az NB I-es, NB II-es és NB III-as csapatok most kapcsolódnak be.

A főtáblán 128 csapat szerepel, ám a Balmazújváros megszűnésével idén csak 127 résztvevő van. A sorsoláson az NB III. Kelet csoportjában szereplő Tállya volt a szerencsés, a borsodi klub játék nélkül jutott a legjobb 64 közé, a maradék 126 csapat 63 párharcon dönti el, hogy ki juthat tovább.

A kupa ezen szakaszában egy meccs dönt a továbbjutásról, minden esetben az alacsonyabb osztályban szereplő klub a pályaválasztó, azonos osztályban az előbb kisorsolt csapat játszhat otthon. Az NB I-es és az NB II-es együttesek kiemeltek voltak, ők nem kerülhettek össze.

A kupameccsek oroszlánrészét szombaton 15 órától rendezik, ám lesznek meccsek bőven vasárnap is, sőt, a vasárnap megrendezendő (korábbról elhalasztott) ZTE–FTC meccs miatt a Zalaegerszeg és a Ferencváros kupameccsét szerdán rendezik.

A beharangozóban természetesen nem fogok kitérni mind a 63 találkozóra, csupán néhány érdekességre hívnám fel a figyelmet!

Mindössze egyetlenegy megye kettes (ötödosztályú) csapat jutott el a főtáblára (a Vas megyei másodosztályban szereplő Nádasd), a többiek az első négy osztályból kerültek ki. Budapestet 15 csapat képviseli négy osztályból: hat budai, nyolc pesti és egy csepeli, kerületi bontásban pedig Óbuda a nyertes, három klub is képviseli a harmadik kerületet (a III. kerületi TVE, a Gázgyár és az Unione).

Nem a főváros az egyetlen település, mely több klubot is delegál a főtáblára: Ajka, Debrecen, Siófok, Kecskemét, Miskolc, Szeged és Dabas (!) két-két csapattal van jelen, míg Győr hárommal, ha a hozzácsatolt két falu, Gyirmótot és Ménfőcsanakot is ide számoljuk.

Két éve így várták az Újpestet Öttevényen.

A nagyobb klubok közül a Mol Fehérvár (Mol Vidi, Videoton, Fehérvár, Parmalat, Vadásztölténygyár – ahogy tetszik) kezd a legkorábban, szombaton 11:45-kor Egerben. Az Újpest, a Honvéd, a DVSC és a DVTK egyaránt szombaton 15:00-tól játszik. Pikáns az Újpest meccse, hiszen egykori osztályozós ellenfelükkel, az FC Hatvannal játszanak a lilák. A Diósgyőrnek nehéz dolga lehet a hagyományosan a harmadosztály élmezőnyébe tartozó Érd ellen, míg a Debrecen Sárváron, a Honvéd pedig Dunaharasztiban bizonyíthat egyaránt NB III-as alsóházas csapatok ellen. Az MTK Óbudán lép pályára a volt NB I-es labdarúgókat és Scheer Sándort is felvonultató, BLSZ I-es Unione vendégeként.

Vasárnap néhány nagyobb NB II-es klub méretteti meg magát: a Vasas Úrkúton, a Haladás Gyöngyösön vívhatja ki a továbbjutást, ám ezeknél talán érdekesebbnek ígérkezik az ESMTK–Győri ETO párharc, amire Budapest egyik legérdekesebb pályáján kerül sor, ahová – többek között – a Magyar Kupa tavalyi kiírásában látogattam ki egy remek hangulatú mérkőzésre.

Ahogy már említettem, szerdára is marad két meccs: a Ferencváros szerdán (25-én) játszik az NB III-as Iváncsa ellen, míg a ZTE ugyanekkor a Kiskunfélegyháza vendége lesz.

A fentiekből látszik, hogy idén sajnos nem lesz olyan igazi csemege, mint két éve az Öttevény–Újpest, vagy tavaly az ESMTK–Diósgyőr (vagy éppen a Csepel–Haladás vagy a Bőny–Honvéd, nem beszélve a Fradi és az Újpest egyéb falusi fellépéseiről), ennek ellenére egy falusi pályáról várható meccsbeszámoló itt a 888-on, Bogácsra látogat ugyanis a III. kerületi TVE, reményeim szerint ott is igazi kupahangulatra lelek majd.

Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki egy kupameccsre a hétvégén, mert ezek a párharcok a foci igazi ünnepét jelentik, sokkal érdekesebbek egy-egy átlagos bajnoki meccsnél, hiszen ilyenkor igazi kiscsapatok is megmutathatják magukat.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére