Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Verstappen az utolsó métereken lett világbajnok, a Mercedes nem nyugszik, megóvta a futamot

Jánosy Károly

2021.12.12. 18:00

Az utolsó futam utolsó körében nyerte meg az idei Forma-1-es világbajnoki sorozatot Max Verstappen. Pedig az első helyről rajtoló hollandot gyorsan megelőzte Lewis Hamilton, ám a hajrában Nicholas Latifi a falhoz csapta autóját, és a baleset után beküldött biztonsági autó eltüntette a brit 10 másodperces előnyét, így Verstappen nyerte az elmúlt évtizedek legizgalmasabb idényét.

A futam előtt nem kellett számolgatni, hiszen az első vb-címére hajtó Verstappen, illetve a nyolcadikra készülő brit címvédő egyforma pontszámmal állhatott az Abu-Dzabi Nagydíj rajtjára. Aki előrébb végez azé a vb-trófea. Egészen az 54. körig szinte izgalommentes volt a futam, a teljes mezőny csak hátulról nézhette Hamilton szivárványos sisakját. Az 54. körben azonban a színpompás sisak is kevés volt az üdvösséghez, mert a felhők felett meghallgattattak a holland szurkolók csodáért könyörgő imái, és Latifi által „besegítettek”. A kanadai pilóta a falhoz csapta és pozdorjává zúzta Williams-ét. A romeltakarítás idejére beküldött safety car pedig lenullázta Hamilton tetemes, tíz másodperces előnyét. Verstappen riválisánál jóval frissebb gumikkal, mindent egy lapra téve rohamozott, és szinte az utolsó fél körben, de megnyerte a futamot, s ezzel a világbajnoki címet. A második Lewis Hamilton, a harmadik Carlos Sainz lett.

- Gyerekkoromtól kezdve erről álmodoztam, hogy ott állok a vb-dobogó tetején, és nekem szól a himnusz – nyilatkozta a lefújás után percekben Verstappen. – Őrült egy futam volt, görcsöt kapott a lábam a végén, de mindenért kárpótol ez a siker. Nagyon élvezetes volt ez az idény, végre szerencsém volt, hálás vagyok csapattársamnak, Sergio Péreznek, és a mindenkinek, aki hozzájárult a sikerhez.

Lewis Hamilton némileg savanyú szájízzel, de elismerően nyilatkozott riválisáról: – Gratulálok Maxnak és a csapatának, nagyszerű munkát végeztek. Saját csapattagjaim is kiérdemelik az elismerést, hálás vagyok nekik, sosem adtuk fel.

A Mercedes a verseny zárása után röviddel két óvást nyújtott be. A Sportszabályzat előírása szerint ugyanis a biztonsági autó pályán tartózkodása idején a versenyzők nem előzhetnek. A csapat szerint Verstappen kocsijának orra egy darabig Hamiltoné előtt volt. Egy másik cikkely azt írja elő, hogyan vehetik vissza köreiket a Safety Car pályán tartózkodása idején. A Mercedes részéről egyelőre nem érkezett hivatalos tájékoztatás az óvásokkal kapcsolatban.

 

 

A 2021-es F1-világbajnokság – ideiglenes – végeredménye: 1. Verstappen 395,5 pont, 2. Hamilton 387,5, 3. Valteri Bottas 226, 4. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 190, 5. Carlos Sainz 164,5, 6. Norris 160
Csapatok: 1. Mercedes 613,5 pont, 2. Red Bull 585,5, 3. Ferrari 323,5

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére