Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A szezon első derbije következik – de létezik még egyáltalán derbi az NB I-ben?

Pörge Béla

2019.10.19. 08:58

Az NB I. kilencedik fordulója minden bizonnyal egy meccsről fog szólni, a magyar bajnokság legnagyobb rangadójáról, a Fradi és az Újpest összecsapásáról.

A labdarúgó-bajnokság első osztályában ezúttal minden mérkőzésre szombaton kerül sor, öt találkozó 17:00-kor, a derbi pedig 19:30-kor kezdődik.

Mielőtt a lényeggel foglalkoznék, gyorsan kitérek a többi meccsre is: a listavezető MOL Fehérvár Mezőkövesdre látogat, ez nem lesz sétagalopp a fehérváriaknak, a Mezőkövesd meglepően jól áll a bajnokságban. A Honvéd a Zalaegerszeg otthonában lép pályára, nehéz lenne megtippelni a találkozó kimenetelét, ahogy a Kaposvár–Kisvárda és a Felcsút–Paks meccsekét is. Lesz egy rangadó keleten is: Debrecen–Diósgyőr. A Loki nagyon rossz formában van, itt a lehetőség, hogy javítson az idén is gyengélkedő Diósgyőr ellen.

Most pedig jöjjön az FTC–Újpest beharangozója, hiszen ez az a meccs, ami mindenkit érdekel szombaton!

Szívesen írnám azt, hogy nagyon várom már ezt a rangadót, de sajnos ez nem így van. Az elmúlt években olyan egyenlőtlenné vált a versengés a két csapat között, mint amilyen az 1970-es években volt. Akkor az Újpest volt a helyzet kedvezményezettje, most a Fradi: az FTC sokkal több szponzori pénzzel számolhat, sokkal több állami támogatáshoz jut és így sokkal könnyebben tud jobb játékosokat venni (venni, nem nevelni!), mint az Újpest. Az, hogy a kluboknak nem egyenlőek a körülményeik, természetes dolog, viszont a két ősi rivális esetében nem nehéz belátni, hogy nem a pályán nyújtott teljesítmény és nem is az okosabb gazdálkodás miatt alakultak így a körülmények (a 2018-as üzleti évben például 1,32 milliárd forint veszteséget (!) termelt az FTC), hanem azért, mert a Fradi az állam egyik kiemelt klubja, míg az Újpest nem az.

Az elmúlt évek során tehát a derbi Dávid és Góliát közötti küzdelemmé silányult, ennek tükrében kell értékelni, hogy a Groupama Arénában rendezett első derbit az Újpest nyerte. Azóta viszont nem sok babér termett a lila-fehéreknek az ősi rivális ellen: a 2015 decemberében rendezett bajnoki mérkőzés óta összesen 11-szer (a bajnokságban tízszer) találkozott egymással az Újpest és a Fradi – öt döntetlen mellett hat Fradi-sikert könyvelhetünk el.

Tulajdonképpen nincs is értelme a statisztikákat nézegetni, ahogyan az sem meglepő, hogy a fogadóirodák is a Fradi győzelmét várják. Pedig a helyezéseket nézve nincs is nagy különbség a két csapat között, hiszen az FTC harmadik, az Újpest ötödik. Ennek ellenére 1,5 az odds a hazai győzelemre, és hat körül mozog az Újpest sikerére.

Az biztos, hogy a nézőszámmal és a hangulattal nem lesz gond, azt csak remélni lehet, hogy az iram és a játék színvonala is méltó lesz a derbi hírnevéhez. Újpestiként pedig a csoda mellett egy dologban bízhatok, az egyik legnagyobb futballközhelyben: a pályán bármi megtörténhet, különösen igaz ez egy városi rangadóra vagy derbire. A lelkesedést nem sikerült teljesen kiölni belőlem, de már rég nem úgy várom a Fradi és az Újpest összecsapásait, mint pár évvel ezelőtt. A vérmesebb zöld-fehér szurkolóknak azt üzenem, hogy egyenlőtlen küzdelemben győzni nem nagy dicsőség, a sikert méltósággal kezelni viszont az. Persze egyszerre két csodában nem reménykedek, így nem várom, hogy ne gúnyolódjanak majd a ferencvárosiak a lilákon egy győzelem esetén, esetleg még „dózsázzanak” is, miközben már rég nem az Újpest a hatalom csapata...

A Ferencváros–Újpest találkozó szombaton 19:30-kor kezdődik a Groupama Arénában, a meccset élőben közvetíti az M4.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére