Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Fél óra múlva egy bolygó fog elhúzni a Föld mellett

Nagy Gábor

2018.02.09. 23:00

Egy frissen felfedezett kisbolygó halad el a Föld mellett - közép-európai idõ szerint - péntek este fél 12-kor.

A NASA közleménye szerint a múlt hét végén felfedezett 2018 CB aszteroida 64 ezer kilométerre fogja megközelíteni a bolygónkat,

ami kevesebb mint az egyötöde a Föld és a Hold közötti távolságnak.

A szakemberek a szabálytalan alakú égitest átmérőjét 15-40 méterre becsülik. A NASA szerint nem jelent veszélyt a Földre, de ritka eseményről van szó, ilyen méretű aszteroidák nem sűrűn közelítik meg bolygónkat, legfeljebb évente egy-két alkalommal.

A 2018 CB sokkal nagyobb lehet annál az aszteroidánál, amely éppen öt éve lépett be a Föld légkörébe az oroszországi Cseljabinszk térségében. Egy körülbelül 20 méteres égitestdarab robbant fel a város felett, 7000 épület megrongálódott és 1500 ember megsérült.

Kedden a Földtől 184 ezer kilométerre haladt el egy másik, a 2018 CB-hez hasonló méretű kisbolygó, a 2018 CC, amelyet ugyancsak arizonai kutatók vettek észre a hétvégén.

Az elmúlt hét végén pedig egy sokkal nagyobb, 500-1000 méteres aszteroida is elhaladt Föld mellett, igaz, a 2002 AJ129 jelű kisbolygó jóval kevésbé, csak 4,2 millió kilométerre közelítette a Földet.

A NASA egyébként már most felkészül arra, hogy ha esetleg egy nagyobb aszteroida vészesen megközelítené a Földet, akkor azt hogyan tudná elhárítani. Erre a legjobb módszer állítólag az, hogy egy másik tárggyal ütköztetik a kisbolygókat. 2024-ben például a Didymos nevű aszteroidapár közelít majd bolygónk felé, amibe a tervek szerint az amerikaiak belevezetnek majd egy űrhajót.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére