A klímaváltozás nem menõ: nyakunkon a kávépara
2017.07.13. 18:08
Veszélyezteti a világ kávétermesztését az éghajlatváltozás, és az utóbbi pár évben már nem is tudott lépést tartani a kínálat a kereslet erősödésével – erre figyelmeztettek szakértők és a kolumbiai hatóságok a kávétermelők első világtalálkozóján.
Az ausztrál klímakutató intézet 2016. évi jelentése szerint 2050-re felére zsugorodhat a kávéültetvények területe a légkör felmelegedése miatt, ráadásul a hőmérséklet emelkedése kedvez a kávécserjéket megfertőző betegségek terjedésének – írja az MTI.
A kávé nagyon érzékeny a hőmérséklet kis ingadozásaira, ezért a globális felmelegedés minden termelő országot hátrányosan érint – mondta José Sette, a 43 kávéexportáló és 7 kávéimportáló országot tömörítő Kávé Világszervezet vezérigazgatója.
A kínálat szintje már két éve alacsonyabb a keresleténél. 2015 októbere és 2016 szeptembere között 151,3 millió zsák kávét – egy zsák 60 kilogramm kávét tartalmaz – fogyasztott el a világ, ami azonban 3,3 millió zsákkal volt több a megtermeltnél. A különbséget az előző években felhalmozott többletből fedezték.
A kávéfogyasztás 2012 óta éves átlagban 1,3 százalékkal bővült.
A világa hatvan országában mintegy 25 millió család él kávétermesztésből, amely egy 100 milliárd dolláros világpiacot jelent. A termesztők, akiknek jövedelmét közvetlenül érinti a termés csökkenése, próbálnak alkalmazkodni és enyhíteni a klímaváltozás hatását, egyebek között máshova telepítik az ültetvényeket, vagy éppen nemesítik a kávét.
Jeffrey Sachs amerikai közgazdász számításai szerint a kávétermesztők jövedelmei egyharmadára csökkentek a XX. század eleje óta.