A brit boltokban már ehetõ rovarokat is lehet kapni
2018.11.21. 17:20
A rovarokból készült rágcsálnivalókra többé nem valami furcsaságként vagy gasztronómiai kihívásként kellene tekinteni"
– közölte Rachel Eyre, a szupermarketlánc egyik vezető beosztású munkatársa, majd hozzátette, egyértelmű, hogy "a fogyasztók egyre inkább szeretnék megismerni ezeket az újfajta, fenntartható fehérjeforrásokat".
Az Eat Grub társalapítója, Shami Radia szerint a vállalat szeretné megmutatni az embereknek, hogy a fenntarthatósági és környezetvédelmi szempontokon túl a tücskök kifejezetten ízletesek is. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint a rovarok gazdag zsír-, fehérje-, vitamin-, rost- és ásványianyag-forrást jelenthetnek.
A világnépesség növekedése és a középosztály folyamatos bővülése nyomán 50 százalékkal nőtt az emberiség fejenkénti húsfogyasztása az elmúlt négy évtizedben, ami a szakértők szerint fenntarthatatlan. Sokan aggodalommal szemlélik az intenzív mezőgazdasági termelés és a kereskedelmi célú halászat környezetre gyakorolt hatásait is.
Duncan Williamson, a Természetvédelmi Világalap nagy-britanniai részlegének szakértője szerint az ehető rovarok élelmiszerként történő alkalmazása a fenntartható élelmiszer-termelés egyik vonala, amely segítheti az emberiség szénlábnyomának csökkentését is. A FAO szerint világszerte legkevesebb kétmilliárd ember eszik rovarokat – amelyek jóval kevesebb földterületet és vizet igényelnek, mint a szarvasmarhák –, és ma már több mint 1900 fajukat hasznosítják élelmiszerként.