Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Visszatér a hidegháború?

Nagy Gábor

2016.07.08. 12:28

Pénteken és szombaton NATO-csúcsot tartanak a lengyel fõvárosban, Varsóban.
A tét óriási, hiszen Európa biztonságpolitikájának jelentős állomása lehet a varsói csúcs

A Krím-félsziget okkupálása, és a nem sokkal később kitört kelet-ukrajnai konfliktus óta igencsak kiélezett a viszony Moszkva és az Észak-atlanti Szerződés Szervezete között. Az Oroszországgal közvetlenül szomszédos államok fenyegetve érzik magukat, ezért garanciát kérnek a szövetségtől biztonságuk szavatolására. Mindez óhatatlanul azzal jár, hogy a kért „erős biztosítási csomag” miatt a NATO Lengyelországba és a Baltikumba jelentős katonai kontingenst vezényel rotációs alapon; rakétavédelmi rendszert épít ki ugyanezen országokban; Romániában pedig saját felügyelet alá vonja a szintén amerikai rakétavédelmi rendszert.

A kérdés az, hogy mit szól majd ehhez Moszkva?

Vlagyimir Putyin csütörtökön megüzente – reagálva az amerikai külügyminiszter látogatásaira, a NATO-főtitkár nyilatkozatára, valamint a kelet-európai észak-atlanti jelenlétre –, hogy azoknak az államoknak, melyek amerikai rakétavédelmi berendezéseket telepítenek, véget értek a nyugodt éjszakák. Az orosz államfő szerint ezekre a bázisokra nemcsak védelmi, hanem támadó rakéták is kerülhetnek, amelyet Moszkva agresszív lépésnek tekint.  Emiatt Kalinyingrádba az orosz vezérkar rövid hatótávolságú Iszkander rakétákat telepít, a Balti-tenger térségében folyamatos katonai jelenlétet tart fenn, valamint harckocsizó hadosztályokat telepít a nyugati határ közelébe.

Harcmezővé válhat a kontinens?

Radoslaw Sikorski, volt lengyel külügy- és védelmi miniszter szerint Moszkva arra játszik, hogy az európai egységet szétbomlassza – mindezzel pedig megőrizzék befolyásolási övezetüket. Oroszország azonban, talán érthető módon felteszi a költői kérdést a diplomáciai asztalnál: Mit szólna Washington ahhoz, ha határa közelében orosz katonai kontingenst, rakétavédelmi rendszert telepítenének? Az elmúlt két év után annyi bizonyos, hogy mind a NATO, mind pedig Moszkva a határait feszegeti; leginkább a bővítési próbálkozásokkal és fegyverkezéssel. A szakértők mégis úgy vélik, hogy katonai konfliktusra nem kerülhet sor.

Ami felülírhatja a hidegháborús helyzetet

Az a terrorizmus, a közel-kelet aggályos helyzete és a migrációs válság. Az egyre szaporodó merényletek, a szíriai polgárháború és az Európai Uniót alapjaiban megingató migráció eliminálhatja a NATO, Washington és Moszkva közötti érdekellentétet. Moszkva és Ankara már megbékélt, de kialakulóban van egy Brüsszel-Washington-Moszkva-Ankara tengely is, amelynek egyetlen célja lehet: a közel-keleti válság megoldása.

Az észak-atlanti szövetség kerülgette a forró kását, és nem avatkozott be a szíriai válságba. Varsó ebben fordulópontot jelenthet, ugyanis a főtitkár már csütörtökön bejelentette, hogy felújítják a NATO-Oroszország Tanács munkáját – mellyel kölcsönös átláthatóságot szeretnék elérni a felek, és szeretnék a kockázatokat és a félreértéseket kiszűrni. De a szövetség AWACS felderítő gépeket is küld a térségbe, amelyek komoly segítséget jelenthet az orosz bombázók célmeghatározásaiba.

(EU Observer, Népszabadság, Népszava)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére