Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Véget vethetnek a két éve húzódó belpolitikai válságnak a macedónok

Bertha László

2016.12.10. 12:28

Elõrehozott parlamenti választásokat tartanak vasárnap Macedóniában, amelynek tétje a két éve tartó belpolitikai válság megoldása.
SZKOPJE, 12:28

Előrehozott parlamenti választásokat tartanak vasárnap Macedóniában, amelynek tétje a két éve tartó belpolitikai válság megoldása.

A választásokon összesen 11 párt, illetve koalíció méretteti meg magát. A legtöbb szavazatra az eddig is kormányzó, jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) és koalíciója számíthat a közvélemény-kutatások alapján.

A VMRO-DPMNE-t vezető Nikola Gruevszki korábbi kormányfő a voksolástól a miniszterelnöki szék visszaszerzését várja.

A korábbi miniszterelnöknek a két éve húzódó belpolitikai válság kezelését célzó intézkedések miatt kellett lemondania januárban. A macedónoknak áprilisban kellett volna az új kormányról dönteniük, de a voksolást előbb júniusra, végül decemberre halasztották.

A 25 pártból álló jobboldali koalíció legfőbb riválisa a baloldali Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség által vezetett koalíció, de a választásokat a lakosság egyharmadát kitevő albán kisebbség is jelentősen befolyásolhatja.

A szkopjei Telma Televízió közvélemény-kutatása szerint az albán kisebbségi pártok közül a szavazók 6,6 százalékának támogatására számíthat az eddigi kisebbik kormánypárt, az Albán Demokratikus Unió az Integrációért, míg az ellenzéki Albánok Demokratikus Pártja a voksok 3,3 százalékát, az újonnan alakult Besa (Ígéret) nevű formáció pedig 2,7 százalékát szerezheti meg – írja az MTI.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére