Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Vasárnap este összecsap Merkel és Schulz

Tóth Dalma

2017.09.02. 19:58

Vasárnap este lesz a németországi parlamenti választás kampányának legfontosabb eseménye, a kancellárjelöltek vitája.
BERLIN, 19:58

Vasárnap este lesz a németországi parlamenti választás kampányának legfontosabb eseménye, a kancellárjelöltek vitája.

A vita résztvevői a CDU/CSU jelöltje Angela Merkel és az SPD jelöltje Martin Schulz. A két riválisnak műsorvezetők fognak kérdéseket feltenni, közönség nem lesz a stúdióban.

A németek nagy része kíváncsi a műsorra, hiszen csak a férfi labdarúgó-válogatott mérkőzései vonzanak több nézőt, mint a kancellárjelölti vita. Sokak szerint azonban újítani kellene a formátumon. Többen azt javasolják, hogy legyenek nézők is a stúdióban, és egy vita helyett tartsanak kettőt.

Angela Merkel képviselői azonban a tárgyalásokon elutasították a javaslatokat, és világossá tették, hogy a kancellár csak akkor vesz részt a vitán, ha minden marad a régiben. A műsorvezetők emiatt azon is elgondolkodtak, hogy nem tartják meg a vitát, de végül arra jutottak, hogy egy szópárbaj mégiscsak jobb, mintha nem lenne semmi.

A legutóbbi felmérések alapján a CDU/CSU a szavazatok 37-40 százalékát gyűjtené össze, ha most vasárnap lenne a parlamenti választás. Az SPD mintegy 15 százalékponttal lemaradva, 22-23 százalék körül áll.

Az SPD szerint azonban még nem "lefutott" a választás, a párt a bizonytalan szavazók megszólításával felzárkózhat az utolsó három héten. Reményeik szerint ennek a felzárkózásnak az első lépése lesz a kancellárjelölti vita, amelyre sajtóértesülések szerint Martin Schulz hetek óta készül Gerhard Schröder egykori szóvivőjének, a félig magyar származású Béla Anda kommunikációs tanácsadónak – a legnagyobb példányszámú német lap, a Bild korábbi főszerkesztő-helyettesének – vezetésével.

Martin Schulz dolgát nagyban nehezíti, hogy pártja Merkel kancellárságának 12 évéből nyolcat kormányon töltött, így az utóbbi négyet is, a CDU/CSU kisebbik koalíciós partnereként, ezért nemigen támadhatja a Merkel-kormány politikáját.

Az SPD-s jelölt ezért arra készül, hogy a választókat foglalkoztató ügyek közül három olyat helyez a középpontba, amelyben pártjának törekvései nagyban eltérnek a CDU/CSU irányvonalától. Ilyen téma a nyugdíjrendszer, az oktatási rendszer és a védelempolitika.

Merkel veszíthet leginkább a vitával. Sajtóértesülések szerint környezetében megelégednének azzal, ha az összecsapás nem rontaná a megítélését, és még azt is sikerként könyvelnék el, ha a vita után az SPD támogatottsága csak kismértékben emelkedne. A legfontosabbnak azt tartják, hogy a szociáldemokraták népszerűség-növekedése ne legyen tartós.

A legtöbb választási szakértő úgy látja, hogy az SPD legfeljebb a párttól korábban elfordult választók körében szerezhet új támogatókat, és így néhány százalékponttal növelheti táborát, ha Martin Schulz jól szerepel, de a CDU/CSU-t már nem tudja megelőzni szeptember 24-éig.

A felmérések szerint a választók többsége arra számít, hogy Merkel szerepel majd jobban. A kutatások azt is kimutatták, hogy a kancellárjelölti vita 6,8 millió választó döntését befolyásolhatja, ami a 61,5 millió választópolgár 11 százaléka.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére