Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Változik-e egyáltalán bármi is a Brexit miatt?

888.hu

2016.07.05. 17:28

Ahhoz, hogy Nagy-Britannia továbbra is hozzáférjen a közös piachoz, el kell fogadnia az EU négy szabadságelvét: az áruk és a tõke szabad áramlását, a szolgáltatások szabadságát és a polgárok szabad mozgását. Donald Tusk szerint a britek nem férhetnek hozzá a közös piachoz "á la carte".
BRÜSSZEL, 16:58

Ahhoz, hogy Nagy-Britannia továbbra is hozzáférjen a közös piachoz, el kell fogadnia az EU négy szabadságelvét: az áruk és a tőke szabad áramlását, a szolgáltatások szabadságát és a polgárok szabad mozgását. Donald Tusk szerint a britek nem férhetnek hozzá a közös piachoz "á la carte".

Az Európai Tanács elnöke – a Bizottsághoz hasonlóan – arra figyelmeztette a briteket, hogy nem lesznek semmiféle informális tárgyalások a kilépés kapcsán. Csak akkor indulhatnak meg az egyeztetések, ha Nagy-Britannia hivatalosan is kijelenti, hogy életbe lépteti a Lisszaboni Szerződés 50-es cikkelyét, azaz elkezdődik a kilépés folyamata.

Mind a 27 tagállam egyetértett abban, hogy a tárgyalások csakis hivatalos keretek között folyhatnak. Ezt Donald Tusk jelentette be Twitteren.

Most kezdődik a versenyfutás a Tory párt vezetéséért, amely során el fog dőlni, hogy ki lesz ország következő miniszterelnöke, aki kivezeti Nagy-Britanniát az EU-ból. A hírek szerint a legnépszerűbb Theresa May, de vannak más esélyes jelöltek is, mint például Liam Fox, a Védelmi Minisztérium államtitkára.

Fox szerint, amennyiben a személyek szabad áramlása folytatódik, az a szavazók, a Brexit elárulása lenne.

Amennyiben a közös piachoz való hozzáférésnek az az ára, hogy megmaradjon a személyek szabad áramlása, akkor ezt az árat nem vagyok hajlandó megfizetni. A britek világosan kifejezték a véleményüket. Nem a politikusok dolga, hogy felülbírálják őket"

– mondta Fox.

Theresa May inkább egy köztes megoldást támogatna. Szeretne korlátlan hozzáférést a közös piachoz, ugyanakkor szeretné korlátozni a bevándorlást is.

Bárki is lesz az új miniszterelnök, nagy nyomás lesz rajta, hogy olyan megállapodást hozzon tető alá, amely korlátozza az EU-s állampolgárok Nagy-Britanniába irányuló, munkavállalási céllal történő szabad mozgását. Nagy kérdés, hogy ez kivitelezhető-e a 27 tagállam ellenállása ellenére.

Angela Merkel kikötötte az EU 27 tagállamának múlt heti találkozóján, hogy Nagy-Britanniának választania kell: vagy a közös piac, vagy az EU-n belüli bevándorlás korlátozása. A kettő egyszerre nem megy.

Jelenleg többféle modell is ismert a probléma megoldására. Kanadának például hozzáférése van a közös piachoz bizonyos áruk esetén, ez azonban nem vonatkozik a pénzügyi szolgáltatásokra; Norvégia esetében azt láthatjuk, hogy része a közös a piacnak és tiszteletben tartja a személyek szabad mozgását; Svájc számára szintén nyitva áll a közös piac, azonban ez nem vonatkozik a banki szolgáltatásokra és elfogadja a személyek a szabad áramlásának elvét.

Nagy kérdés, hogy amennyiben Nagy-Britannia kilépése végleges lesz, vajon mi változik, ha tagja marad a közös piacnak és érvényben marad a négy szabadság alapelve?

Elsősorban az, hogy Nagy-Britanniának nem kell befizetnie egy fillért sem az unió költségvetésébe, igaz, nem is kaphat onnan pénzt. Nem lesznek képviselői semmilyen EU-s intézményben, legfeljebb megfigyelő státuszban. Ez azt jelenti, hogy szinte a nullára csökken érdekérvényesítő képessége az EU-n belüli döntéshozatalra.

Jelenleg Brüsszel ugyan keménykedik a britekkel, de az biztos, hogy mindkét fél érdekeit az szolgálná, ha egy tisztességes kompromisszumot sikerülne megkötni.


Frissítés (19:50): Ma délután tartotta a Tory párt annak a szavazásnak az első körét, amely során az új miniszterelnök személyéről dönt a konzervatív kormánypárt. A legkevesebb szavazatot épp Liam Fox kapta, aki ezzel kihullott a versenyből. A miniszterelnök személyéről a szeptember 9-én megrendezett kongresszuson döntenek majd. A szavazást Theresa May nyerte, méghozzá toronymagasan.

(Independent)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére