Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Újabb menekülthullám várható Líbiából

Tóth Dalma

2016.04.15. 19:18

A menekülthullám megelõzése érdekében az EU biztonsági missziót telepítene Líbiába.
BRÜSSZEL, 19:18

A menekülthullám megelőzése érdekében az EU biztonsági missziót telepítene Líbiába.

A migrációs hullám felerősödése miatt és az ország stabilitásának biztosítása érdekében biztonsági misszió telepítését tervezi az unió Líbiába. A tervről valószínűleg hétfőn folytatnak további tárgyalásokat az unió külügyi és védelmi miniszterei, a Luxembourgban tartott informális tanácsülésen.

Nagy valószínűséggel újraindul Líbiából a Földközi-tengeren át érkező migrációs hullám, annak ellenére, hogy a nyugat-balkáni útvonalat lezárták.Az újabb menekültáradat megelőzése miatt az uniónak érdeke, hogy minél hamarabb stabilizálódjon a helyzet az észak-afrikai országban.

Az unió a civilekből akar felállítani a rendőrséget és az igazságszolgáltatást támogató missziót, azaz a katonaság mellőzni szeretnék.

A misszionáriusok feladata a terrorizmus elleni küzdelem, a határrendészet és a mediterrán térségben működő embercsempész hálózatok felszámolása lenne.

A hétfői ülésen a miniszterek várhatóan majd arról egyeztetnek, hogy milyen feltételekkel lehetne biztonsági missziót küldeni az instabil országba. Az unió felkészült arra, hogy Líbia stabilitásának helyreállításában segítséget nyújtson, azonban ezt addig nem tudja megtenni amíg Líbia fel nem kéri. Részletes vita várható arról is, milyen segítséget várhat az ENSZ által létrehozott új líbiai egységkormány az Európai Uniótól. Az egyeztetésen valószínűleg majd a líbiai miniszterelnök, Fájez esz-Szarrádzs is részt vesz.

Szó fog esni arról is, hogy milyen módon vehetne részt egy francia, olasz, angol és amerikai katonákból álló alakulat (LAIM) a stratégiailag fontos líbiai létesítmények - kormányzati épületek, kikötők, repülőterek és olajvállalatok - védelmében.

Hétfőn arról is döntés születhet, hogy a menekültek megmentése és embercsempész-hálózatok felderítése érdekében tevékenykedő földközi-tengeri  haditengerészeti uniós misszió munkáját kiterjesztik a líbiai felségvizekre is a líbiai egységkormány és az ENSZ Biztonsági Tanácsának beleegyezésével.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére