Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Újabb kísérletet tesz a kormányalakításra az M5S és a Liga

Sümeghi Lóránt

2018.05.31. 20:49

Újabb kísérletet tesz a kormányalakításra Olaszországban az euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a jobboldali Liga a két párt csütörtöki megállapodása szerint.
RÓMA, 20:59

Újabb kísérletet tesz a kormányalakításra Olaszországban az euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a jobboldali Liga a két párt csütörtöki megállapodása szerint. 

Az M5S-től származó információk szerint miniszterelnök-jelöltjük – az első próbálkozásukhoz hasonlóan – a jogász Giuseppe Conte, aki vasárnap adta vissza megbízatását Sergio Mattarella államfőnek, miután a két párt közös kormányalakítása eredménytelenül zárult amiatt, hogy az elnök nem fogadta el Paolo Savona jelölését a pénzügyminiszteri tisztségre. 

A csütörtöki volt az utolsó lehetőség egy politikusi kormány létrehozására Olaszországban, ahol március 4-én tartottak választásokat.

Sergio Mattarella ez időre felfüggesztette a szakértői kormány felállítására irányuló próbálkozásokat. Az olasz államfő csütörtök este 9 órára rendelte magához Contét az elnöki palotába. Az M5S és a Liga kormányfő-jelöltje várhatólag bemutatja Mattarellának a miniszterek listáját, aki vélhetően másodszor is megbízza őt a kormányalakítással. A szakértői kormány létrehozásáért felelős Carlo Cottarelli csütörtök kora este visszaadta megbízását az elnöknek.

Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és Matteo Salvini, a Liga vezetője között az utolsó pillanatban indult újra az egyeztetés egy közös kormány felállítására.

Az M5S vezetője szerdán – a két párt közötti kormányalakítás újraindítását kezdeményezve – szorgalmazta, hogy a Liga által javasolt és az államfő által "megvétózott" Paolo Savona maradjon a leendő kormány tagja, de ne pénzügyminiszterként. Helyére Giovanni Tria egyetemi professzort jelölhetik. Sajtóértesülések szerint Savona az európai ügyekért lehet felelős az új kormányban. 

Elemzők szerint most zajlik a Di Maio és Salvini közötti politikai játszma utolsó felvonása. Miután az államfő május 27-én nem fogadta el Paolo Savona pénzügyminiszteri jelölését, az M5S először támadást indított a köztársasági elnökkel szemben, majd néhány nappal később Luigi Di Maio az államfővel együttműködve ugyanannak a kormányalakításnak az újraindítását javasolta. 

Egyértelműnek tűnik, hogy az M5S nem akarja elszalasztani a kormányzás lehetőségét, a párt támogatottsága március 4-e óta ugyanis gyengült, a választásokon szerzett 32 százalékról 29 százalékra. A Liga viszont a majdnem három hónappal ezelőtt szerzett 17,4 százalékról már 27 százalékra erősödött a felmérések szerint. Ezt Matteo Salvini ki is használhatja, új pozíciókat szerezve az M5S-szel közös kormányban, amelyben már nem kisebbik szövetségesként venne részt. 

Ha az M5S-Liga kormány utolsó lehetősége is szertefoszlik, az államfő a Carlo Cottarelli vezette szakértői kormányra bízhatja Olaszországot, amely azonban előreláthatólag nem fog bizalmat kapni a parlamentben, így új választásokat kell majd kiírni.
 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére