Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Trump hátránya még bõven ledolgozható

Horváth József György

2016.09.23. 12:58

Hillary Clinton elõnye 6 százalékpont Donald Trumppal szemben a hétfõi elsõ elnökjelölti tévévita elõtt.
WASHINGTON, 12:28

Hillary Clinton előnye 6 százalékpont Donald Trumppal szemben a hétfői első elnökjelölti tévévita előtt.

A november eleji választáson a részvételüket valószínűnek mondó válaszadók 43 százaléka szavazna Hillary Clintonra, 37 százalék pedig Donald Trumpra – derül ki az NBC hírcsatorna és a Wall Street Journal közös közvélemény-kutatásából. A felmérés szerint a libertariánus Gary Johnson 9 százaléknyi, a Zöld Párt jelöltje, Jill Stein 3 százaléknyi szavazatra számíthat. A két nagy párt jelöltje közül választva a megkérdezettek 48 százaléka voksolna Clintonra, és 42 százaléka Donald Trumpra.

Trump két választói csoportban, a férfiak és a fehérek között előzi meg kicsivel ellenfelét. Clinton viszont toronymagasan népszerűbb az afroamerikaiak, a nők és a fiatalok körében. A diplomások többsége Clintont választaná, a diploma nélküliek körében viszont Trump a nyerő.

Hillary Clinton számára bizakodásra adhat okot, hogy az őt támogató választók majdnem olyan elkötelezettek, mint Trump szavazói – ebben a dimenzióban korábban jelentős volt a lemaradása.

Trumpnak azért még nagy esélye van a győzelemre

A republikánus elnökjelölt arra építhet, hogy a regisztrált szavazók 49 százaléka olyan elnököt akar, aki jelentős változást hozhat a kormányzat működésébe, még ha ez kiszámíthatatlansággal is jár együtt. 48 százalék pedig egyetért azzal, hogy az ország gazdasága nem fejlődött eléggé az elmúlt időszakban – ami Trump egyik leggyakrabban hangoztatott álláspontja egyben.

Ezzel szemben csak 45 százalék ért egyet azzal a Clinton-üzenettel, hogy a gazdaság fejlődik. A gazdaság egyébként az egyetlen olyan terület, amelyben a választók Clinton és Trump közül utóbbit látják kompetensebbnek.

A novemberi választás előtt három elnökjelölti és egy alelnökjelölti vita lesz. Az első szeptember 26-án, hétfőn. Október 4-én, kedden az alelnökjelöltek csapnak össze, majd október 9-én a második, október 19-én pedig a harmadik elnökjelölti vitára kerül majd sor.

(Origo)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére