Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Trump aláírta az újabb bevándorlási tilalmat elõíró rendeletet

Kékes Viki

2017.03.07. 12:58

Szakértõk szerint ezt már nem lesz könnyû megtámadni a bíróságon.
WASHINGTON, 12:58

Újabb beutazási tilalmat írt alá Donald Trump. Az elnök felülvizsgálta korábbi rendeletét, és ezúttal hat, muzulmán többségű ország állampolgárainak tiltja meg a beutazást az Egyesült Államok területére. Irak már nem szerepel a tiltólistán — írja a Reuters.

A március 16-án életbe lépő rendelet 90 napra tiltja meg Szíria, Irán, Szudán, Líbia, Szomália és Jemen állampolgárainak, hogy az Egyesült Államokba utazzanak. A tilalom csak az új vízumkérelmezőkre vonatkozik, az a körülbelül 60 ezer ember, akinek a vízumát korábban visszavonták most már beléphet az országba.

A bevándorlást támogatók szerint az új rendelet még mindig diszkriminálja a muszlimokat, és néhány egyéb aggodalomra sem nyújt megoldást. Szakértők ugyanakkor azt mondják, hogy ezt már nem lesz könnyű megtámadni, mert kevesebb, az Egyesült Államok területén élő embert érint, és több mentességet tesz lehetővé, amelyek védelmet biztosítanak a számukra. Így például azok felmentést kaphatnak a tilalom alól, akik amerikai állampolgársággal rendelkező családtagjukat akarják meglátogatni, vagy fontos üzleti ügyben akarnak belépni az országba. Azokra pedig nem érvényes, akiknek érvényes zöldkártyájuk van.

Trump elsőként a választási kampány alatt vetette fel, hogy Amerika ideiglenesen korlátozza a muszlimok beutazási jogát. Elnökként január 27-én írta alá az első rendeletet, amely hét ország – Szíria, Irán, Irak, Szudán, Líbia, Szomália és Jemen – állampolgárainak tiltotta meg 120 napra, hogy az ország területére lépjenek. Az elnök nemzetbiztonsági okokra hivatkozott: meggyőződése szerint így lehet elejét venni az iszlamista fegyveresek terrortámadásainak. A rendeletet azonban a támadások miatt egy szövetségi bíró felfüggesztette február 3-án. Az elnök már akkor megígérte, hogy ezt nem hagyja annyiban.

Az új rendelet aláírása után Rex Tillerson külügyminiszter azt mondta:

ahogy az országunkat érő fenyegetés egyre nő, a józan ész azt diktálja, hogy folyamatosan újraértékeljük és felülvizsgáljuk az azt védő biztonsági rendszert."

De azok a republikánusok is, akik az első rendeletet kritizálták pozitívan nyilatkoztak a felülvizsgált verzióról. Bob Corker, a külügyi bizottság elnöke például ösztönzőnek nevezte és üdvözölte, hogy Irak lekerült a listáról. Ennek oka, hogy az ország új átvilágítási eljárásokat vezetett be, így például szigorította a vízumok ellenőrzését, valamint részt vesz az Iszlám Állam elleni harcban is.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére