Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Trudeau fizethet, mint a katonatiszt, amiért Kanada kínozta az õslakókat

Bokor Gábor

2017.10.06. 08:58

A kanadai kormány több százmillió dollár kárpótlást fizet az ország õslakosainak a bentlakásos iskolákban elszenvedett sérelmeikért.
OTTAWA, 8:58

A kanadai kormány több százmillió dollár kárpótlást fizet az ország őslakosainak a bentlakásos iskolákban elszenvedett sérelmeikért.

A Canadian Press hírügynökség jelentése szerint Justin Trudeau kormánya beleegyezett abba, hogy 750 millió kanadai dollárt fizet mintegy 20 ezer őslakosnak, akik bentlakásos iskolákban laktak és tanultak a hatvanas évek közepétől a nyolcvanas évek közepéig.

Az őslakosok fejenként 25-50 ezer dollárnyi összeget kaphatnak, ami mellett még a kormány 50 millió kanadai dollárt utal át az őslakosok megsegítését szolgáló pénzalapba.

A Canadian Press szerint a végleges összeg meghaladhatja az 1,3 milliárd kanadai dollárt, mivel az őslakosok által benyújtott számos kereset még eljárási szakaszban van. 

A miniszterelnök két éve az állam nevében egyszer már bocsánatot kért az ország őslakosaitól azokért a szenvedésekért, amelyeken gyerekként a Kanadában évtizedeken át működő bentlakásos iskolákban kellett keresztülmenniük.

A 19. század végétől az 1970-es évekig bezárólag nagyjából 150 ezer indián, mesztic és inuit gyereket kényszerítettek arra, hogy szüleik akarata ellenére otthonuktól több száz kilométerre, nevelőintézetekben éljenek.

A gyerekek rendszeres fizikai, lelki és szexuális erőszaknak voltak kitéve.

A jelentések szerint ezekben a diákotthonokban legalább 6 ezer gyerek vesztette életét alultápláltság, betegség vagy erőszak miatt, és nagy részüket tömegsírokban temették el. A 34 milliós kanadai népesség nagyjából 5 százalékát teszik ki az őslakosok.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére