Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Törökország újabb harckocsikat indít Irak felé, és még lopakodókat is venne

Nagy Gábor

2016.11.01. 19:08

A Dogan hírügynökség szerint további harckocsikat és munkagépeket indított a török hadsereg az iraki határhoz, fõként a kurdok lakta részhez.
ANKARA, 19:08

A Dogan hírügynökség szerint további harckocsikat és munkagépeket indított a török hadsereg az iraki határhoz, főként a kurdok lakta részhez.

A török elnök, Recep Tayyip Erdogan még szombaton úgy fogalmazott, hogy Törökország megerősített katonai jelenléte az iraki határnál jelzés értékű lesz azon síita fegyveresek számára, akik az iraki Tal-Afar város felszabadítására törekednek az Iszlám Állam terrorszervezet uralma alól.

A területen jelentős számú türkmén lakosság él, amely történelmi és kulturális kapcsolatokat ápol Törökországgal. Bár a türkmének egy része az iszlám síita ágához tartozik, de szunniták is vannak közöttük, emiatt Ankara egy esetleges etnikai és felekezeti támadástól tart.

Tal-Afar mintegy 85 kilométerre délre fekszik a török-iraki határtól. A Törökországgal szemközti iraki területek mind a Maszúd Barzani vezette Kurd Regionális Kormányzat fennhatósága alatt állnak, amellyel Ankarának jó a viszonya. Ezért is nehézkes a síitáknak a területen katonai akciókat végrehajtani.

És mi sem bizonyítja jobban, hogy Törökország komolyan veszi az Irakban zajló háborút: Fikri Isik török védelmi miniszter egy interjúban arról beszélt: Ankara 24 darab F-35-ös lopakodó vadászbombázó beszerzésére készül az Egyesült Államoktól.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére