Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szorul a hurok a WikiLeaks ötletgazdája körül

Sümeghi Lóránt

2015.12.14. 10:21

Hosszas jogi tárgyalások után megegyezett az ecuadori nagykövetség a svéd hatóságokkal abban, hogy a dél-amerikai ország menedékstátuszát élvezõ WikiLeaks ötletgazdát, Julian Assange-ot végre kihallgathassák.
LONDON, 9:25

Hosszas jogi tárgyalások után megegyezett az ecuadori nagykövetség a svéd hatóságokkal abban, hogy a dél-amerikai ország menedékstátuszát élvező WikiLeaks ötletgazdát, Julian Assange-ot végre kihallgathassák.

Julian Assange – a WikiLeaks nevű adat-kiszivárogtatási botrány kirobbantója – még 2012-ben menekült a svéd és az amerikai hatóságok elől, a Londonban található ecuadori nagykövetségbe, ahol politikai menedékstátuszt kapott.

A nemzetközi jog értelmében, amíg a nagykövetség területén tartózkodik, addig kizárólag az ecuadori állam hatásköre érvényes rá, így minden nemzetközi kiadatási kérelem a dél-amerikai ország jóváhagyásán múlik.

Azonban Assange személye ellen több nemzetközi kiadatási parancs is érvényben van. Svédországban két, nemi erőszakkal kapcsolatos vád alapján is igényt tartanak rá Stockholmban, míg a legkomolyabb vád az Egyesült Államok ügyészségétől érkezett, természetesen a kormányzati és magántulajdonban lévő adatokkal való kiszivárogtatás és visszaéléssel kapcsolatban (WikiLeaks).

A WikiLeaks egy olyan nemzetközi nonprofit szervezet, amely kiszivárogtatott kormányzati, hadi és egyéb dokumentumokat hoz nyilvánosságra az interneten, miközben forrásainak névtelenséget biztosít. A szervezetet eredetileg 2006-ban, Svédországban alapították, hivatalos arca pedig az ausztrál nemzetiségű volt hacker, Julian Assange. A kiszivárogtatott anyagok között csaknem 92 000 katonai- és egyéb titkos dokumentum is szerepel.

Az amerikai kormány számtalan hadi, gazdasági visszaélésére rámutató kiszivárogtatott dokumentumok közzétételéért kőrözött Assange attól tart, ha Svédország számára ki is adja őt a nagykövetség, onnan egyből az Egyesült Államokba fogják utaztatni, ahol több mint 30 év börtönt is kaphat.

A szexuális erőszakkal kapcsolatos vádakat tagadja a WikiLeaks ötletgazdája, szerinte ez csak egy koholt ügy annak érdekében, hogy egy olyan ország törvénykezése alá kerüljön, amely szorosan együttműködik az Egyesült Államok igazságszolgáltatásával.

Azonban a Londonban található ecuadori nagykövetség is komoly diplomáciai nehézségekkel küzd, nem csak az USA kapcsán, hanem az angol állammal szemben is, hiszen túlságosan is kezd elhúzódni az egész ügy. Így az USA, Svédország és az angol hatóságok nyomására is végül kiegyeztek az ecuadoriak, hogy a nagykövetség területén belül, de kihallgathassák a svéd hatóságok Julian Assange-ot.

A kiszivárogtató körüli botrány egyre komolyabbá válik, hiszen az Egyesült Államoknak elemi érdeke, hogy minél hamarabb rács mögé kerüljön Assange, ugyanúgy, mint Chelsea Manning, egy hasonló hadi- és magánadatokat megosztó személy, akit kémkedés vádjának keretében 35 év börtönre ítéltek az USA-ban.

(BBCRussia Today)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére