Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

8000 migráns torlódott fel az osztrák-szlovén határon

2015.11.17. 16:14

Ljubljana, 16:20

Szlovénia mérsékelni akarja a tömeges bevándorlást, és csökkentené a területén naponta fogadott migránsok számát, hogy könnyebben tudja szabályozni a menekültáradatot Ausztria és Németország felé – jelentette a HINA horvát hírügynökség kedden szlovén sajtóbeszámolókra hivatkozva.

Közben növelték a rendőri készültséget az ausztriai Spielfeldben, a szlovén-osztrák határon, mivel rengeteg migráns érkezett a településre hétfőn és kedden. A szlovén határon több mint 8 ezren várakoznak, hogy továbbmehessenek Ausztria, majd Németország felé.

Hétfőn Horvátországból négy vonat érkezett 4100 migránssal a szlovéniai Dobovára, más határátkelőkhöz további 1500 főt szállítottak a horvát hatóságok.
Helyi sajtóértesülések szerint a szlovén hatóságok ezek után nem fogadtak újabb vonatot a horvátországi bródi tranzitközpontból, amit azzal magyaráztak, hogy erőteljesebben kívánják szabályozni a Nyugat-Európa felé áramló migrációs hullámot.

Miro Cerar szlovén kormányfő a szlovén közszolgálati televíziónak adott hétfő késő esti interjújában elmondta:

Horvátországgal az együttműködés az utóbbi időben jó, de nem optimális".

Hozzátette: a balkáni migrációs útvonalon fekvő országoknak együtt kell működniük a bevándorlási nyomás csökkentéséért.

A miniszterelnök mindazonáltal úgy vélte: Ljubljana a schengeni határokat védi, és nem engedheti meg, hogy két hét alatt 100 ezer ember torlódjon fel Szlovéniában, amennyiben Ausztria és Németország úgy döntene, hogy nem fogad több migránst a területére.

A kormányfő szerint ez: "humanitárius katasztrófához" vezetne.

Szlovénia a legrosszabb esetre is rendelkezik forgatókönyvekkel, ha nem mérséklődik a menekültáradat, és az Európai Unió erre nem reagál

– szögezte le a kormányfő.


Vesna Györkös Znidar szlovén belügyminiszter keddre a nyugat-balkáni migrációs útvonalon fekvő országok belügyminisztereit munkaértekezletre hívta meg, amelyre Szerbiából, Macedóniából és Görögországból érkeztek tisztségviselők. Horvátország képviselője nem volt jelen a szlovéniai Brdón tartott tanácskozáson.

A résztvevők megegyeztek abban, hogy lassítani kell a menekültáradatot, ezzel is csökkentve az országokra nehezedő migrációs nyomást. A tisztségviselők egyetértettek abban is, hogy javítani kell a migránsáradat ellenőrzésén egy egységes azonosítási eljárással, továbbá minőségi információcserével.

A szlovén tárcavezető az ülés után újságíróknak elmondta: az együttműködés a nyugat-balkáni útvonal létfontosságú, mert ez az egyetlen módja annak, hogy érdemben kezelni lehessen a migránsválságot.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére