Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szlovákiából fegyverkeztek fel a francia merénylõk

888.hu

2015.11.27. 16:16

Szakértõk szerint a dzsihadisták biztonsági kiskapukat kihasználva szerezhették be a fegyvereket.
POZSONY, 16:15

Szakértők szerint a dzsihadisták biztonsági kiskapukat kihasználva szerezhették be a fegyvereket.

Közel húsz éve működik az a bolt Szlovákiában, ahol hatástalanított szovjet és náci fegyvereket árulnak a gyűjtőknek. Szakértők szerint ebből a boltból származhatnak azok a fegyverek, amiket a párizsi merényleteknél használtak januárban.

A hatástalanított fegyverek adásvétele legális az unióban. A merénylők ilyen fegyvereket vásárolhattak és újra élesítették őket a támadások előtt néhány nappal. A szakértők ezzel magyarázzák az augusztusban a francia Thalys-vonat ellen elkövetett merényletnél az egyik támadó fegyvere csütörtököt mondott. A két támadásnál használt AK-47-es gépkarabélyok ugyanabból a forrásból származhattak.

Nem Szlovákiában vették a fegyvereket, hanem közvetítőkön keresztül Belgiumban”

– nyilatkozta a francia rendőrség szakértője.

Az AFG nevű szlovák bolt huszonnégy éves tulaja szerint ők nem szegték meg a törvényeket. „Rengeteg embernek adunk el fegyvereket, és néhányan ezek közül külföldiek, de ezt nem tiltják a szabályok" – védekezett a bolt vezetője.

A szlovák fegyvertartási törvények kevésbé szigorúak, mint az EU egyéb államaiban. Mindenki, aki betöltötte a 18 életévét, idén nyárig külön engedély nélkül is vásárolhatott hatástalanított fegyvereket. Az éles fegyverek birtoklását Szlovákia is fegyvertartási engedélyhez köti.

A német hatóságok már vizsgálják, milyen kapcsolat lehetett a szlovákiai bolt és a fegyverek átalakításával és továbbértékesítésével megvádolt, kedden letartóztatott német állampolgár közt. A franciák pedig azt vizsgálják, vajon a november 13-án elkövetett merényletek fegyverei is Szlovákiából származik-e.

„Még nem találtuk meg a fegyverek forrását, de félő hogy egy bejáratott szervezetre bukkanunk” – nyilatkozta az egyik francia nyomozó.

 

A legutóbbi támadás után a Szlovák hatóságok minden AFG által eladott fegyver sorozatszámát ellenőrzik. A tulaj szerint idén minden eddigieknél is szorosabban együtt működnek a rendőrséggel.

(The Wall Street Journal)

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére