Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Seehofer: politikai földrengés a választások nyomán

888.hu

2016.03.14. 18:58

A németországi Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, Horst Seehofer bajor miniszterelnök a pártja hétfõi elnökségi ülése után a tartományi választás eredményeit értékelte.
MÜNCHEN, 18:58

A németországi Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, Horst Seehofer bajor miniszterelnök a pártja hétfői elnökségi ülése a tartományi választás eredményeit értékelte.

Politikai földrengést okoztak Németországban a vasárnapi tartományi választások, amelyek eredményei azt mutatják, hogy irányváltásra van szükség a szövetségi kormány menekültpolitikájában."

– mondta Seehofer.

Az Alternatíva Németországnak (AfD) előretörése a CSU és az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) alkotta pártszövetség létét fenyegeti, és a tartományi választásokon kibontakozott folyamatok oda vezethetnek, hogy a 2017-es parlamenti választás után nem lehet majd nagykoalíciót kötni.

Már tavaly szeptemberben megjósolta, hogy nagyon súlyos gondok lehetnek a menekültek beáramlásából, és fél év elteltével egy szavát sem kell visszavonnia. Ráadásul a veszély tovább fokozódott, és előfordulhat, hogy

mélyrepülésből zuhanórepülés lesz, majd a becsapódás következik."

A populista AfD-vel szemben csak a menekültpolitika módosításával lehet fellépni, és csak ez lehet a válasz a gigantikus bukására is. Kiemelte, hogy a CSU továbbra is minden erejét megfeszítve igyekszik irányváltásra késztetni a berlini vezetést.

Az Angela Merkel által szorgalmazott EU-Törökország együttműködéssel kapcsolatban Seehofer és pártja elutasítja a vízummentesség és az uniós tagság megadását Törökországnak. Továbbá elfogadhatatlan lenne, ha csak Németország fogadna be legális úton érkező menekülteket.

A szövetségi kormány nem mehet el szó nélkül a török demokrácia állapota körüli gondok, a sajtó-, a vélemény- és a vallásszabadság korlátozása mellett, egyértelműen és nyilvánosan jeleznie kell, hogy kifogásolja ezeket a fejleményeket.

A CSU elutasítja, hogy Berlin a cél szentesíti az eszközt alapon folytasson együttműködést Ankarával."

A bajor miniszterelnök tájékoztatójával egy időben Angela Merkel Berlinben nyilatkozott a vasárnapi választások eredményeiről és lehetséges következményeiről.

A kancellár szerint, az eredményeket ugyan nagyban meghatározta az európai menekültválság megoldatlansága, de ez nem jelenti azt, hogy irányváltásra van szükség a válságkezelésében. A többi között hozzátette, hogy nem tartja a CDU létét fenyegető veszélynek az AfD megerősödését.

Angela Merkel nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy kér-e bizalmi szavazást maga ellen a parlamentben.

Sigmar Gabriel, a CDU/CSU pártszövetséggel koalícióban kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) vezetője szerint, a bajor miniszterelnök által szorgalmazott megoldás, a nemzeti határok egyoldalú lezárása nem vezet eredményre, mert a menekültek új utakat keresnek, és a Földközi-tengerből megint tömegsír lesz.

Az SPD Rajna-vidék-Pfalzban növelte támogatottságát, Baden-Württembergben és Szász-Anhaltban viszont kisebbik koalíciós pártként támogatói jelentős részét elveszítette. A negyedik helyre esett vissza a pártok erősorrendjében, és gyengülése miatt a koalíció elveszítette a többséget. Sigmar Gabriel az eredményekről szólva kiemelte, hogy egy pillanatra sem gondolt a lemondásra.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére