Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Seehofer: Bajorország és Magyarország hosszú ideje szoros partnerek

Sümeghi Lóránt

2016.10.18. 06:28

A mostani közös megemlékezés és az Orbán Viktorral való személyes találkozás annak jele, hogy Bajorország és Magyarország hosszú ideje szoros partnerek Európában, a bajorokat és a magyarokat erõs barátság köti össze és ez a jövõben is így marad - hangsúlyozta Horst Seehofer bajor miniszterelnök.
MÜNCHEN, 6:28

A mostani közös megemlékezés és az Orbán Viktorral való személyes találkozás annak jele, hogy Bajorország és Magyarország hosszú ideje szoros partnerek Európában, a bajorokat és a magyarokat erős barátság köti össze és ez a jövőben is így marad – hangsúlyozta Horst Seehofer bajor miniszterelnök a bajor tartományi gyűlés (Landtag) épületében, a müncheni magyar főkonzulátus 1956-os megemlékezésén.

Seehofer – aki a kisebbik német keresztény párt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke – hangsúlyozta, hogy éppen ma, amikor Európa súlyos válságban van, fontos a párbeszéd, amelynek nincs alternatívája. Fontos az, hogy beszéljünk egymással, és ezt képviseli a bajor kormány. Nem a kirekesztést, nem a diszkriminációt, hanem a párbeszédet és ennek keretében egymás tiszteletét – hangsúlyozta.

A bajor kormányfő Magyarországot rendkívül fontos kereskedelmi partnernek nevezte.

Utalt arra, hogy mintegy kétezer olyan cég van, amely egymással kereskedelmi kapcsolatokat tart fenn, és kiemelte: csaknem 70 ezer magyar él Bajorországban, akik hozzájárultak a tartomány alakításához és gazdagításához. Külön említette az intenzív felsőoktatási, valamint testvérvárosi kapcsolatokat, megemlítve a szülővárosa, Ingolstadt és Győr közötti testvérvárosi viszonyt. 

Horst Seehofer emlékeztetett a 2001-ben bajor és baden-württembergi, valamint osztrák támogatással létrehozott budapesti német nyelvű Andrássy Gyula Egyetemre, azt olyan nemzetközi projektnek nevezve, amely bizonyítja, hogy Európa miként nő össze. 

Hatvan évvel ezelőtt a magyar nép felkelt az orosz megszállók ellen, harcba szállt a szabadságért és a demokráciáért, a híres lyukas zászló az elnyomás elleni jelképpé vált. Az emberek akkor azért harcoltak, hogy szabad Európában éljenek, ezért kockára tették az életüket, amiért ma is tisztelettel tartozunk nekik – emelte ki a bajor politikus. 

1956 nélkül 1989 elképzelhetetlen lett volna – mutatott rá Seehofer, hozzátéve: a bajorok, illetve a németek nem felejtették el, hogy a határ megnyitásával a magyar nép és az akkori magyar kormány 27 évvel ezelőtt mit tett a németekért és a szabad Európáért.

"A bajorok számára a magyar nép és a magyar kormány tette olyan hősi tett volt, amit soha nem fognak elfelejteni."

Hangsúlyozta: nem felejtik el azt sem, hogy a vasfüggöny először Magyarországon omlott össze. Beszédében a bajor kormányfő utalt arra, hogy ma Európa ismét hatalmas kihívások előtt áll. A jelenlegi, válságokkal teli időben egyre nagyobb szükség lenne arra, hogy Európában egy hangon szólaljunk meg és támogassuk egymást – fűzte hozzá

Bajorország mindig a közös és európai megoldásokért fog harcolni"

– hangsúlyozta a tartományi miniszterelnök, utalva ugyanakkor arra, hogy saját magunk által létrehozott szabályokat kell tartani. Voltak jó szabályaink – fűzte hozzá, ezzel kapcsolatban a schengeni és a dublini rendszert említve. Az emberiesség és a segítség csak akkor működik, ha garantáljuk a jogot és a rendet – hangsúlyozta Horst Seehofer.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére