Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Putyin: a sport csak akkor érdekes, ha õszinte

888.hu

2015.11.12. 09:05

Az orosz elnök nyomozást rendelt az országban zajló szervezett doppingolás kivizsgálására.
MOSZKVA, 8:35

Vlagyimir Putyin orosz elnök vizsgálatot rendelt el a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vizsgálóbizottságának hétfőn nyilvánosságra hozott jelentése miatt, mely szerint az országban államilag irányított, szervezett doppingolás zajlik.

A WADA kedden felfüggesztette a moszkvai doppingellenőrző laboratórium engedélyét. Majd még aznap lemondott posztjáról a labor vezetője, Grigorij Rodcsenkov, aki elismerte, hogy ő adott utasítást 1417 orosz sportoló doppingmintájának megsemmisítésére.

Az államfő szerda késő este egyeztetett az orosz sportági szövetségek vezetőivel a bizottság jelentéséről. Putyin kérte Vitalij Mutko sportminisztert és minden sporttal foglalkozó kollégáját, hogy kiemelten foglalkozzanak az üggyel. Egyúttal utasítást adott a vizsgálat elindítására valamint arra is, hogy az illetékesek mindenben működjenek együtt a nemzetközi doppingellenes mozgalom vezetőivel.

A dopping elleni harcnak nyíltnak kell lennie"

– jelentette ki az orosz elnök.

Vlagyimir Putyin azt is elmondta, hogy Oroszországnak mindent meg kell tennie, hogy megoldja a doppingbotrány keltette helyzetet, mivel a sport csak akkor érdekes, ha őszinte.

 Hétfőn a WADA a tavaly kirobbant doppingbotrány miatt az orosz tagszövetség és így közvetve az ország atlétáinak eltiltását javasolta a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (IAAF). Az orosz atléták így nem indulhatnának a nagy viadalokon, köztük az olimpián és az Európa-bajnokságon sem. A bizottság állításai közül az egyik legsúlyosabb az, hogy az orosz kormány megfélemlítette a moszkvai laboratóriumot, amely a sportminiszter nyomására bizonyos doppingmintákat manipulált.

Ugyancsak szerdán lemondott a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál (NOB) betöltött tiszteletbeli tagságáról a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) korábbi elnöke, a korrupciós botrányba keveredett Lamine Diack.

A 82 éves Diack és több más IAAF-funkcionárius a legfrissebb értesülések szerint egymillió eurót (312 millió forint) fogadott el az oroszoktól azért, hogy atlétáik doppingügyei ne kerüljenek nyilvánosságra, ezzel megsértve a szervezet etikai kódexét.

Az IAAF-et 1999-től idén augusztusig irányító szenegáli sportvezető 1999 és 2013 között tagja, az elmúlt két évben pedig tiszteletbeli tagja volt a NOB-nak. Utóbbi titulusát hétfőn felfüggesztették, miután napvilágra került, hogy a francia hatóságok korrupció és pénzmosás gyanújával nyomozást folytatnak ellene, másrészt a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) több hónapos vizsgálódás után 350 oldalas jelentésben számolt be az orosz atlétikát behálózó doppingügy részleteiről.

(BBC, MTI)
 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére