Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ukrajna idegenlégiósokkal erõsíti a hadseregét

Horváth József György

2015.11.03. 17:32

Az ukrán elnök külföldi szerzõdéses katonákkal turbózza fel az ukrán haderõt.
KIJEV, 17:40

Petro Porosenko ukrán elnök aláírta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi, hogy külföldiek is szolgáljanak az ukrán hadseregben.

A törvénymódosítás legitimmé teszi, hogy külföldiek szerződéses alapon belépjenek az ukrán hadseregbe vagy más harcoló alakulatba.

Ukrajna ezzel a húzással javítana az ország fegyveres erőinek harci képességén.

Az ukrán kormányzat beszámolója alapján legfeljebb ezer szerződéses külföldit alkalmaznának. A törvénymódosítást október 6-án szavazta meg az ukrán parlament. A jogszabály szerint a külföldieknek hivatalosan kötelezettséget kell vállalniuk arra, hogy maradéktalanul betartják Ukrajna alkotmányát és törvényeit, valamint lelkiismeretesen ellátják katonai feladataikat a szolgálat ideje alatt.

Ugyanez a törvénymódosítás rendelkezik a zsoldosszolgálat betiltásáról. A Porosenko által aláírt jogszabály tovább szigorítja a tiltott zsoldosszolgálat miatti büntetéseket.

Aki zsoldosokat finanszíroz, verbuvál, illetve kiképez olyan fegyveres konfliktusban való részvételre, amelynek célja Ukrajna alkotmányos rendjének megdöntése, területi egységének megsértése vagy az állami szervek tevékenységének akadályozása, arra 5-től 10 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki. Amennyiben a bűncselekményt hivatalos személy követi el, a büntetési tétel 7-től 12 évig terjed."

– áll a jogszabály szövegében.

A kelet-ukrajnai konfliktus tavaly tavaszi kirobbanása óta számos külföldi jelentkezett szolgálatra Ukrajnában, elsősorban az önkéntes alakulatoknál. A külföldiek, többségben olyan orosz állampolgárok, akik nem értenek egyet Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna-politikájával, de más volt szovjet köztársaságból, például Fehéroroszországból, Grúziából, Örményországból és a balti államokból is szerveződnek önkéntes harcoló alakulatok. A harcolók között akad egy-két közép-európai, skandináv vagy amerikai is.

Az ukrán oldalon harcoló külföldiek számára eddig nem biztosította a törvényhozás a legitim tartózkodást és a katonai szolgálatot. A módosítás előtt a hosszabb tartózkodás kitoloncolással, saját hazájukban pedig zsoldosszolgálat miatt börtönbüntetéssel járt volna. A mai törvénymódosítás értelmében ez a státusz hivatalos, az ukrán hadsereget segítő külföldiek nem számítanak zsoldosoknak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére