Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Párizs kezd megbékélni Asszáddal

888.hu

2015.12.05. 14:07

A francia külügyminiszter szerint a szír elnök egyelõre hatalomban maradhatna.
FRANCIAORSZÁG,  14:07

A francia külügyminiszter, Laurent Fabius szerint Párizs már nem ragaszkodik Bassár el-Asszád szíriai elnök azonnali távozásához a hatalomból – derül ki a miniszterrel készített szombati interjújúból. 

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni küzdelem sorsdöntő, és csak abban az esetben lesz hatékony, ha a szíriai és a regionális erők egyesülnek. Hogyan lehetséges ez, amíg Bassár el-Asszád az elnök, aki olyan sok atrocitást követett el, és akit nem támogat a szíriai lakosság egy jelentős része? – tette fel a kérdést a Le Progres de Lyon című regionális lap Fabiusnak.

A francia külügyminiszter válaszából kiderül, hogy Párizs már nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a szír elnök az ISIS legyőzéséig hatalomban maradjon:

Szíria egy politikai átmenettel fog egységessé válni. Ez nem azt jelenti, hogy Bassár el-Asszádnak már az átmenet előtt távoznia kellene a hatalomból, de kellenek biztosítékok a jövőre nézve."

A válasz azért meglepő, mert Franciaország az Egyesült Államokhoz, valamint a – terrorizmus elleni nemzetközi koalícióban részt vevő – többi országhoz hasonlóan politikai vagy katonai megoldást keres a háborúra, és ebben a helyi és a regionális tényezőknek is szerepe van. Párizs eddig is fontosnak tartotta a szíriai hadsereg részvételét az ISIS elleni harcban, de úgy, hogy azt már ne Asszád irányítsa.


Fabius mostani kijelentése, ha nem is azonos az orosz szándékokkal, de kezd hasonló vonásokat felvenni, ugyanis Moszkva többször kijelentette, hogy ők nem erőltetnék a szír elnök eltávolítását, míg az Iszlám Állammal le nem számoltak. A francia külügy korábban még úgy látta, hogy lehetetlen együttműködni a szíriai hadsereggel mindaddig, amíg Bassár el-Asszád áll az ország élén. Azonban attól a pillanattól kezdve, hogy elindul egy politikai átmeneti folyamat, és Asszád már nem lesz a hadsereg vezetője, már nagyon jól együtt fognak tudni működni a szír hadsereggel.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére