Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Összeolvadnak a glifozátot és a génmanipulált vetõmagokat gyártó vegyipari óriások

Vincze Viktor Attila

2018.03.22. 10:56

Az Európai Unió - úgymond szigorú feltételek mellett - jóváhagyta, hogy a Bayer német vegyipari konszern felvásárolja a Monsanto amerikai vetõmagtermelõ és agrárvegyipari céget - közölte Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos.
BRÜSSZEL, 10:56

Az Európai Unió – úgymond szigorú feltételek mellett – jóváhagyta, hogy a Bayer német vegyipari konszern felvásárolja a Monsanto amerikai vetőmagtermelő és agrárvegyipari céget – közölte Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos.

A két multicég fúziójával a mezőgazdasági vetőmagok és vegyszerek előállításának a területén egy globális monopolhelyzetben levő óriásmulti jött létre.  

Az uniós biztos elmondta, az unió jóváhagyásának feltétele, hogy a Bayer fenntartja a hatékony versenyt és innovációt a vetőmagok, növényvédő szerek és a digitális mezőgazdaság termékeinek piacain.

A bizottság az után hagyta jóvá az ügyletet, hogy a Bayer kötelezettséget vállalt több mint 6 milliárd euró értékű üzletérész értékesítésre, és így teljes mértékben elhárultak a verseny sérülésével kapcsolatos aggodalmak – közölte Verstager.

Hozzátette: fontos a verseny annak biztosítása érdekében, hogy a mezőgazdasági szereplők különböző vetőmagfajtákat és növényvédő szerekhez jussanak elérhető áron, és továbbra is olyan új termékek jelenjenek meg a piacon, amelyek megfelelnek a szigorú európai előírásoknak.

A Bayer 2016 szeptemberében tett 66 milliárd dolláros ajánlatot a Monsanto felvásárlására. A fúzióval az agrárvegyiparban és a vetőmagtermelésben világméretekben meghatározó óriáskonszern jöhet létre. Az egyesülés után a Bayer árbevétele a jelenlegi mintegy 46,3 milliárd euróról 60 milliárd euróra, az alkalmazottak száma pedig 117 ezerről közel 140 ezerre emelkedhet.

Brüsszel a tavalyi év közepe óta vizsgálta versenyjogi szempontból a főként Roundup nevű gyomirtószeréről és genetikailag módosított kukoricájáról és szójájáról ismert Monsanto felvásárlását. Az egyesüléssel a Bayer a jövedelmező, de vitatott GMO-üzlet részesévé válna.

Környezetvédelmi szervezetek évek óta jelentős kritikákat fogalmaznak meg a most engedélyezett fúzióval kapcsolatban, mivel a Monsanto ugyanis köztudottan komoly és nagyon vitatott szerepet tölt be a géntechnológiával módosított növények előállításában.

A Monsanto ugyanakkor annak a glifozát hatóanyagot tartalmazó növényvédő szernek – Roundupnak – a tulajdonosa és gyártója, amelyek háztartási használatát az Európai Parlament azonnal, a mezőgazdasági felhasználását 2022. december 15-i határidővel tiltaná be.

A kritikusok szerint a fúzió következtében egy olyan monopolhelyzetű és hihetetlenül nagy tőkeerejű, gigaméretű multinacionális vállalat jön most létre, amellyel szemben már lehetetlen lesz a környezet- és egészségvédők hatékony fellépése. Sokak szerint a jelenleg is világszerte felhasznált glifozát a DDT-hez hasonló módon egész generációk számára okozhatott már eddig is egészségkárosodást. Mégis továbbra is felhasználható a glifozát a mezőgazdasági termelésben. 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére