Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Óriási erõkkel vonul Moszul ellen az iraki hadsereg

Tóth Dalma

2016.10.17. 06:58

Az iraki miniszterelnök bejelentette hétfõre virradóra a Moszul felszabadítására irányuló nagyszabású szárazföldi hadmûvelet kezdetét.
BAGDAD, 6:58

Az iraki miniszterelnök bejelentette hétfőre virradóra a Moszul felszabadítására irányuló nagyszabású szárazföldi hadművelet kezdetét.

Haider al-Abádi kormányfő szűkszavú közleményét az iraki állami tévében olvasták fel. A miniszterelnök bejelentette, hogy kezdetét vette az Iszlám Állam dzsihadista szervezet kezén lévő utolsó iraki nagyváros visszafoglalása.

A közeljövőben együtt fogjuk megünnepelni az ISIS teljes felszámolását az ország területén"

– közölte Abádi, és kijelentette, hogy a dzsihadisták felelni fognak szörnyű bűncselekményeikért.     

Felszólítjuk a helyi lakosokat, hogy működjenek együtt a felszabadító erőkkel"

– közölte Abádi.

A Sky News Arabia hírtelevízió úgy tudja, hogy a második legnagyobb iraki város felszabadításában részt vevő egységek létszáma meghaladja a nyolcvanezret. Az iraki egységek légi támogatást kapnak az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíciótól. Az asz-Szumaríja televízió híradásában elhangzott, hogy a város ostromában a hadsereg katonáin kívül részt vesznek terrorelhárító egységek, szövetségi és helyi rendőrök, kurd harcosok, illetve egy síita milícia és a térségbeli szunnita törzsek fegyveresei is.

A bejelentés nem volt váratlan, az iraki légierő több tízezer röplapot dobott le vasárnap Moszulra, figyelmeztetve a lakosságot, hogy az utolsó szakaszukba jutottak az Iszlám Állam elleni támadás előkészületei. A lapokon többféle üzenet volt. Az egyikben azt ígérték, hogy az előrenyomuló katonaság és a légierő nem vesz célba civileket. Egy másik azt tanácsolta a lakosságnak, hogy kerülje az iszlamisták tartózkodási helyeit. A hadműveleteket akadályozó tömeges meneküléstől tartva az iraki hadsereg azt kérte a röplapokon, hogy az emberek maradjanak otthon, és ne higgyenek az iszlamisták pánikkeltő híreszteléseinek. Ha a hadsereg alakulataival találkoznak, tartsanak tőlük legalább 25 méter távolságot.

Az ISIS 2014 júniusában foglalta el Moszult. Előtte a városban kétmilliónyian éltek, 4-5-ször többen, mint a dzsihadistáktól eddig visszafoglalt városokban. Jelen pillanatban mintegy 1,3 millió ember él Moszulban, az Iszlám Állam fegyveresei több mint hatezer embert tartanak ott fogva. Az ENSZ szerint a harcok miatt akár 70 ezer ember is elvesztheti lakhelyét.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére