Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Obama és Putyin összeült

Horváth József György

2015.11.15. 19:01

Az amerikai és az orosz elnök a G20 csúcstalálkozó ebédszünetében ültek le egymással.
ANTALYA, 19:00

Mégis tartott kétoldalú megbeszélést Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport törökországi csúcstalálkozójának szünetében vasárnap délután a törökországi Antalyában.

A két ország és a két vezető viszonya meglehetősen fagyos az ukrán válság óta. Eredetileg nem is terveztek kétoldalú tárgyalást, de végül a munkaebédet kihasználva félrehúzódtak egy sarokba, ahol 35 percig egyeztettek a párizsi merényletek miatt kialakult válságos helyzetről, illetve a szíriai és az ukrajnai válságról.

A Fehér Ház tájékoztatása szerint a két elnök egyetértett abban, hogy Szíriában tűzszünetre és egy olyan politikai átmenetre van szükség, amely az ENSZ közvetítésével a szíriai rendszer és az ellenzéke között folytatandó tárgyalások eredményeként valósul meg. Obama üdvözölte az Iszlám Állam szembeszálló országok erőfeszítéseit, és méltatta a szervezet elleni orosz katonai fellépést.

Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója újságíróknak elmondta, hogy alapvetően a szíriai helyzetet tekintette át a két vezető. Bár a terrorizmus elleni küzdelem stratégiai céljait illetően nagyon közel áll egymáshoz az orosz és az amerikai álláspont, a taktikát illetően továbbra is nézeteltéréseik vannak.

Ukrajna kapcsán az amerikai elnök megismételte, hogy támogatja a konfliktus lezárását célzó minszki megállapodások teljes körű végrehajtását. Arra kérte az orosz elnököt, hogy vonja ki Ukrajnából az orosz erőket és fegyvereket, valamint hagyjon fel a szakadár ukrán erők támogatásával.

Párizsról alig esett pár szó...

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére