Nyugi, lesz döner Németországban!
Nagy Gábor
2017.12.13. 23:00
Mehet a foszfát a csirke-, bárány- és borjúhúsba, az Európai Bizottság (EB) ugyanis engedélyt adhat rá. A dönerlobbi tehát elérte a célját.
BRÜSSZEL, 23:00
Mehet a foszfát a csirke-, bárány- és borjúhúsba, az Európai Bizottság (EB) ugyanis engedélyt adhat rá. A dönerlobbi tehát elérte a célját.
Pár napja írtunk arról, hogy az Európai Parlament (EP) környezetvédelmi bizottsága a Zöldek és a szocialisták nyomására kezdeményezte:
Egészségügyi kockázatok miatt tiltsák meg a foszfát használatát a döner-hús gyártása során.
Most azonban kiderült: mehet a foszfát a döner-húsba, és erre az EB engedélyt is adhat. Nem sikerült tehát átküzdeni a Zöldek és a szocik javaslatát az EP-ben.
Minek a foszfát a húsba? A vegyi anyag vizet köt meg, növeli a hús tömegét – mindezt úgy, hogy közben csak több vizet kapunk. Ha nem lenne foszfát a dönerben, szétesne a hús. Az EU-ban naponta 500 tonna döner-húst értékesítenek, és ennek 80 százalékát Németországban állítják elő. Az ágazat 110 ezer embernek ad munkát.
EZEK IS ÉRDEKELHETNEK
OLVASTAD MÁR?
MÉG TÖBBET SZERETNÉK