Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Németország a migránsoknak: integrálódtok, vagy mehettek

888.hu

2016.03.29. 16:48

A német belügyminiszter által jegyzett törvényjavaslat feltételekhez kötné a menedékkérõk letelepedését Németországban. Vagy megtanulnak németül és integrálódnak a többségi társadalomba, és elfogadják a nekik felkínált munkákat, vagy három éven belül szedhetik a sátorfájukat.
BERLIN, 16:48

A német belügyminiszter által jegyzett törvényjavaslat feltételekhez kötné a menedékkérők letelepedését Németországban. Vagy megtanulnak németül és integrálódnak a többségi társadalomba, elfogadva a nekik felkínált munkákat, vagy három éven belül szedhetik a sátorfájukat.

A német belügyminiszter által a napokban benyújtott törvényjavaslat nemcsak a német bevándorláspolitikát írhatja felül, de még inkább szembeállíthatja a német kormányt eddigi leghangosabb támogatóival. Thomas de Maiziere javaslata szerint ugyanis csak azok a menedékkérők reménykedhetnek abban, hogy hosszú távon Németországban maradhatnak, akik mindent megtesznek az integráció érdekében.

Azok, akik megtagadják, hogy megtanuljanak németül, azok, akik megakadályozzák, hogy rokonaik - például a nők és a lányok - integrálódjanak, azok, akik nem fogadják el a nekik felajánlott munkát, azok nem kaphatnak három év után végleges letelepedési engedélyt.

A belügyminiszter javaslata, amelyet az alkancellár, Sigmar Gabriel is támogat, májusban kerülhet a parlament elé, és amennyiben ott átmegy, az osztrákok által az év elején elfogadott feltételekhez kötheti a menedékkérők hosszú távú befogadását. Ausztria külügyminisztere már januárban Davos-ban jelezte: akik nem hajlandók megtanulni németül, nem akarnak belépni a munkaerőpiacra, nem hajlandók részt venni az integrációs kurzusokon, nem kaphatják meg a kormány által előirányzott szociális támogatásokat sem.

Erre de Maiziere szerint is szükség van, mert – mint a belügyminiszter nyilatkozta – kell, hogy kapcsolat legyen aközött, hogy egy menedékkérő mennyire tud integrálódni, és aközött, hogy meddig élvezheti a többségi társadalom vendégszeretetét. Ennek feltételeit egyébként a német állam már korábban megteremtette: ingyenes nyelvórákat biztosít a migránsok számára, szociális juttatásokkal segíti őket és lakhatást is biztosít nekik. Cserébe joggal várja el a tavaly év eleje óta érkezett több mint 1,1 millió bevándorlótól, hogy betagozódjon a többségi társadalomba.

A szocdem Gabriel ennél is tovább ment; a Bildnek adott interjújában a törvényjavaslattal kapcsolatban elmondta:

Nem csak támogatnunk kell az integrációt, de meg is kell követelnünk azt.

Bár az SDP elnöki székében is ülő Gabriel a közelmúltig egyik legvehemensebb védelmezője volt a merkeli bevándorláspolitikának, úgy tűnik, ő is megtanulta a választók által a vezető német politikusoknak feladott leckét. A két hete megtartott tartományi választások eredménye egyértelmű jelzés volt de Maiziere számára is: itt az idő, hogy tavaly óta hangoztatott, de eddig rendre félresöpört stratégiájának érvényt szerezzen.

A március 13-iki tartományi parlamenti választásokra a CSU/CDU kormánykoalíció tagjai és az ellenzéki pártok is a kormány menekültpolitikájáról szóló népszavazásként tekintettek. A szavazás eredménye pedig a hivatalos kormánypolitika tragikus vereségét jelezte. A közvélemény-kutatások során rendre 10 százalékra mért, a bevándorlást nyíltan ellenző, a kormány migrációs politikáját össztűz alá vevő AdF a nagy pártoktól elcsábított szavazók megnyerésével meglepetésszerű, 25 százalékos támogatottságra tett szert. A szélről jövők a kormányzó és mérséklet ellenzéki pártoknak is feladták a leckét: vagy újragondolják és a társadalmi elvárásokhoz hangolják politikájukat, vagy további hasonlóan kellemetlen meglepetésekre kell felkészülniük.

A választói hangulathoz való idomulásnak azonban komoly ára lehet. Angela Merkel már az uniós-török paktummal is ingoványos talajra merészkedett, hiszen a migrációs politikája mellett harcosan kiálló jogvédők, emberi jogi szervezetek szemében nagy szálka a kisebbségekkel és az ellenzékkel szemben erőből, gyakran nem egészen törvényes eszközökkel operáló, a nemzetközi normákra rendszeresen fittyet hányó ankarai politikai vezetés. Most pedig minisztere, pártjának egy megbecsült tagja egy olyan törvényjavaslattal állt elő, amely ellenkezik az ENSZ előírásaival. (Az ENSZ szerint egy menedékjogot szerzett embert csak akkor lehet kiutasítani a befogadó országából, ha közvetlen nemzetbiztonsági vagy közbiztonsági kockázatot jelent; erről pedig csak a bíróság dönthet.) A washigtoni székhelyű szervezetnél nem lesznek boldogok: nemrég kénytelenek voltak feladni görögországi jelenlétüket az EU-Törökország paktum elleni tiltakozásképp, és a jelek szerint hamarosan újabb csatát vesztenek, ezúttal a politikai realitásokkal szemben.

(Reuters)

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére