Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Német média: Románia elfoglalta Erdélyt

Nagy Gábor

2018.12.04. 13:05

Kiborult a román külügy, egy német hírügynökség, a DPA és a közszolgálati ZDF úgy fogalmazott, hogy Románia annektálta Erdélyt.

Felháborodott közleményt adott ki a román külügy és a berlini nagykövet, miután a DPA és a ZDF a „nagy egyesülés” (Erdély és Románia „egyesülése”) kapcsán annexiót emlegetett.

A DPA december 1-én azt írta: „Románia Erdély bekebelezésének századik évfordulóját ünnepli”, Erdélyt pedig „korábbi magyar tartományként” emlegették. A hírügynökség felidézte: az Osztrák-Magyar Monarchia szétesését követően Erdély bekebelezésével Románia addigi területe a harmadával bővült. Végül szót ejtettek a magyar és a német kisebbségekről is.

Sivalkodnak a románok

A román külügy szerint nem a történelmi igazságot tükrözi a megfogalmazás; a berlini nagykövet levélben fordult a DPA hírügynökséghez.

A külügyminisztérium azt írta: megdöbbenve vették tudomásul a beszámolót. Szerintük

nem a történelmi igazságot tükrözi, nevezetesen azt, hogy Erdély kinyilvánította az akaratát a Romániához való csatlakozásra.”

Hozzátették: „Az említett hírben tapasztalható, tudatlanságból vagy rossz szándékból fakadó súlyos hibák sértik a történelmi igazságot és a versailles-i (1919) és a trianoni (1920) békeszerződéseket. Minden olyan próbálkozás, amely e momentum csonka vagy lejárató célzatú bemutatását célozza, ellentétes a sajtó alapvető küldetésével, amely a korrekt és objektív tájékoztatásban merül ki. Ilyen értelemben a külügyminisztérium a berlini román nagykövetségen keresztül a DPA-hoz és a ZDF-hez fordult a helyzet tisztázása és a hírek pontosítása végett”.

Román zászló lobogott a Kékestetőn december elsején

Itt egy Facebook-poszt, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül.

Emil Hurezeanu berlini nagykövet pedig levélben fordult a DPA-hoz, elfogadhatatlannak nevezte az egyébként magánkézben lévő DPA megfogalmazását, és a „súlyosan hibás történeleminterpretáció” kijavítására szólította fel a hírügynökséget.

Ha az 1918. december 1-jei, az önrendelkezés elvén és a többség demokratikus voksán alapuló, a versailles-i és trianoni békeszerződések által elismert határozat egyenértékű Hitler 1938-as (Ausztriát bekebelező) Anschlussával, akkor mi – én mint a NATO- és EU-tag Románia nagykövete és Ön, a német DPA vezérigazgatója – teljesen eltérő korban és világban élünk”

– fogalmazott Hurezeanu.

Majd leszögezte: az első világháború utáni teljes geopolitikai berendezkedést nem lehet „annektálások soraként” beállítani. A berlini román nagykövet ezért ennek a „súlyos értelmezési hibának” a helyreigazítását követelte a német közszolgálati hírügynökségtől.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére