Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nem volt annyira jó, mint Orbán - ezért kellett lemondania Beata Szydlónak

Sümeghi Lóránt

2017.12.08. 12:58

A wpolityce.pl konzervatív lengyel hírportál kommentárja szerint a lengyel kormányfõváltás egyik oka az, hogy a kormánypárt elnöke, Jaroslaw Kaczynski szerint Lengyelországot eddig nem elég hatékonyan védték külföldön, és a kijelölt miniszterelnök, Mateusz Morawiecki Orbán Viktorhoz hasonlóan képes lehet a konfliktusok csillapítására.
VARSÓ, 12:58

A wPolityce.pl konzervatív lengyel hírportál kommentárja szerint a lengyel kormányfőváltás egyik oka az, hogy a kormánypárt elnöke, Jaroslaw Kaczynski szerint Lengyelországot eddig nem elég hatékonyan védték külföldön, és a kijelölt miniszterelnök, Mateusz Morawiecki Orbán Viktorhoz hasonlóan képes lehet a konfliktusok csillapítására.

A kommentátor, Piotr Skwiecinski szerint a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke úgy látja, hogy a volt bankelnök, a gazdasági szakértőként külföldön is elismert Morawiecki az eddigieknél jobban védheti Lengyelországot a nemzetközi színtéren.

Úgy, ahogyan ezt Orbán Viktor teszi, aki, bár konfliktusban marad a nyugati elittel, egyúttal képes a konfliktus minimalizálására is"

– fogalmazott Skwiecinski.

A kommentátor szerint a jövendő lengyel kormányfőre is új, liberálisabb, a Nyugattal jobban összeegyeztethető tényezőként tekinthetnek a nyugat-európai politikusok. Mindazonáltal úgy véli, hogy ez a remény nem válik be, mert eltérőek a lengyelországi és a magyarországi helyzet adottságai.

Orbán valóban ügyes, tud játszani, diplomatikusan fogalmazni, a tárgyalópartnereket hitegetni. Morawieckihez hasonlóan jól ismeri a nyugati elit mentalitását, céljai érdekében folyékonyan használja nyelvezetét, az ún. eurospeechet"

– áll a kommentárban.

Skwiecinski szerint a konfliktuscsökkentés titka viszont más, Orbán valódi manőverekre is képes, vissza tud lépni, amikor úgy találja, hogy nincs más megoldás. Így céljai hatékony elérésének érdekében egyes frontszakaszokon nyugalmat biztosít magának, akár meghátrálások árán is, amelyek néha látszólagosak, néha valódiak.

Morawiecki viszont nem fog szembemenni az őt jelölő PiS-szel, melynek hajlíthatatlan természete nem fog megváltozni" 

– véli Skwiecinski.

Morawiecki kormányfőjelöltsége kapcsán több lengyel kommentátor is párhuzamot vont Orbán Viktor külpolitikájával. Pawel Lisicki, a DoRzeczy című konzervatív hetilap főszerkesztője csütörtök este egy tévéműsorban úgy értékelte, hogy az amúgy sikeres kormánypolitikát folytató Beata Szydlo leváltásának egyik célja éppen a Brüsszel és Varsó közötti konfliktusok csökkentése lehet, ezt a változást pedig

a magyar miniszterelnökhöz hasonlóan nemzetközi tapasztalattal rendelkező Morawiecki valósíthatja meg." 

A másik cél Lisicki szerint annak a sikeres politikának tágabb értelemben vett hatékonyabb összehangolása, amelyet Morawiecki eddig a gazdaság területén kormányfőhelyettesként folytatott.

Mit tudhatunk Mateusz Morawieckiről? A 49 éves politikus hazafias neveltetésben részesült. Apja, Kornel Morawiecki, a lengyel alsóház jelenlegi korelnöke 1982-ben a kommunista rendszerrel szemben radikális szembenállást hirdető, földalatti, úgynevezett Harcoló Szolidaritás legendás alapítója volt. A konspirációban rendkívül sikeres szervezetben gimnazistaként Mateusz Morawiecki is dolgozott, részt vett tüntetéseken, publikált a földalatti sajtóban. Többször őrizetbe vették, a kommunista állambiztonság több alkalommal bántalmazta. Az 1989-es rendszerváltás után történészként, majd közgazdászként diplomázott a Wroclawi Egyetemen. 1998-tól az ír részesedésű Bank Zachodni lengyelországi nagybanknál dogozott, először a bankelnök tanácsadójaként, majd az intézmény igazgatójaként. 2007-ben elnöke lett a Bank Zachodni WBK nevű pénzintézetnek, mely a vezetése alatt a harmadik legnagyobb lengyelországi bankká fejlődött. 2010-ben a Donald Tusk akkori miniszterelnök kormánya mellett működő tanácsadó szerv, a gazdasági tanács tagjává nevezték ki. Beata Szydlo 2015 novemberében, a Jog és Igazságosság (PiS) nemzeti konzervatív párt választási győzelme után megalakult kormányában Morawiecki kezdettől fogva kormányfőhelyettesi és fejlesztési miniszteri posztot töltött be, miután lemondott a bankelnökségről. Tavaly szeptemberben a pénzügyi tárca irányításával is őt bízták meg. Morawiecki 2016 márciusától pedig a kormányzó párt tagjává vált. A kormány idén elfogadta az általa készített fejlesztési tervet, a Felelősségteljes Fejlődés Stratégiáját. A koncepció Lengyelország gazdasági és társadalmi politikájának 2020-2030 között tervezett alakítását vázolja fel, hangsúlyt helyez az innovációra, az exportra, és kilátásba helyezi a lengyel háztartások jövedelmének közelítését az uniós átlaghoz az időszak végén. Morawiecki fő érdemeiként a PiS politikusai az egyenletes gazdasági fejlődés elérését, az infrastrukturális beruházások megfelelő támogatásának biztosítását említik. Kiemelik a lengyelországi bankszektor nagy részének lengyel tulajdonba vételét, és az áfa hatékonyabb behajtását, aminek köszönhetően finanszírozhatók a kormány szociális programjai, köztük az 500+ nevű, nagyszabású családtámogatási program. A kormányfőjelölt nős, négy gyermek apja.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére