Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az EU elégedetlen a török paktummal

Nagy Gábor

2015.12.17. 13:30

Egy uniós dokumentum szerint a Törökországgal megkötött egyezség óta alig csökkent az Európába érkezõ migránsok száma.
BRÜSSZEL, 13:20

Az Európai Unió soros elnökségét betöltő luxemburgi kormány által elkészített dokumentum szerint alig csökkent a migránsok száma az Európai Unió és Törökország között megkötött megállapodás óta. A jelentés szerint a paktum létrejöttét megelőzően még napi 5-6000  migráns érkezett, a megállapodást követően már "csak" napi 4000 menekült érkezett Görögországba.

Ez azonban a jelentés szerint igen "enyhe csökkenés." Az uniós vezetők láthatólag nincsenek megelégedve az Ankarával kötött megállapodással; ezért az uniós csúcs előtt egyeztetnek a török külügyminiszterrel, Ahmet Davutogluval, a Törökországban lévő migránsok helyzetéről, illetve Ankara vállalásairól.

A török kormány november 29-én írt alá megállapodást az Európai Unióval. A szerződés értelmében Ankara mindent meg tesz azért, hogy visszaszorítsa a migránsok számát. Cserébe 3 milliárd eurónyi támogatást kap Brüsszeltől, illetve ígéretet kaptak arról, hogy felgyorsítják a török állampolgárok vízummentességét célzó eljárásokat, illetve az EU-hoz való csatlakozást.

A Bild című német lap a jelentésre hivatkozva hozzátette, hogy az elmúlt hetekben már csak napi 2000 migráns érkezik Görögország területére – az uniós határvédelmi szervezetnél, a Frontexnél azonban ezt a csökkenést az időjárás körülmények megváltozásának tudják be.

A luxemburgi jelentést várhatóan az unió vezetői is megkapják, és a csütörtöki rendkívüli csúcson is elő fog kerülni

Egyes uniós vezetők szerint a Törökországgal megkötött megállapodás csak akkor valósulhat meg, hogyha Ankara érdemben fellép azért, hogy visszaszorítsa az Európába érkező menekültek számát. Az EU bizonyítékokat szeretne látni azzal kapcsolatban, hogy a török hatóságok valóban igyekeznek megakadályozni, hogy az embercsempészek a menekülteket a tengerhez juttassák.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök már korábban figyelmeztette az unió vezetőit, hogy ha az Európai Unió nem tud erőt kimutatni Ankarával szemben, akkor annak nem nagyon lesz eredménye.

(MTI, Reuters)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére