Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nem felejtünk: nyolc éve történt a dunaszerdahelyi rendõrterror

Pörge Béla

2016.11.01. 18:58

Nyolc évvel ezelõtt, 2008. november 1-jén ok nélkül támadtak magyar szurkolókra a szlovák rendõrök, többeket súlyosan megsebesítették, egy embert újra kellett éleszteni. Mindez a DAC-Slovan szlovák bajnoki mérkõzésen történt Dunaszerdahelyen.
DUNASZERDAHELY, 18:58

Nyolc évvel ezelőtt, 2008. november 1-jén ok nélkül támadtak magyar szurkolókra a szlovák rendőrök, többüket súlyosan megsebesítették, egy embert újra kellett éleszteni. Mindez a DAC-Slovan szlovák bajnoki mérkőzésen történt Dunaszerdahelyen.

A Dunaszerdahelyi AC a felvidéki magyarok legnépszerűbb klubja. A csapat szurkolói magyarok, a mérkőzésen magyarul buzdítják a játékosokat. Sajnos ezzel egyedül vannak a szlovák ligában, a magyarlakta részeken más csapat csak ritkán jut fel az első osztályba.

A szlovákok szemét persze szúrja a magyar indentitású csapat, ezért főleg a pozsonyi Slovan és a Szpartak Nagyszombat elleni meccsek mindig feszült hangulatúak, nem mentesek a rasszista bekiabálásoktól.

Ma már nyugodtabb a helyzet, a legutóbbi DAC-Slovan pedig már egy nagyon szép emlék.

Sajnos nem kell sokat visszamenni az időben ahhoz, hogy megértsük, miért is volt nagy bátorság még 2016-ban is magyarul énekelni Dunaszerdahelyen.

2008-ban szlovák rendőrök minden előzmény nélkül a magyar szurkolókra támadtak, és ütöttek-vertek, akit csak értek. Eközben pár száz szlovák drukker tűzijátékokat lőtt a magyarok felé, és állva tapsolt a brutális jelenetek alatt.

Az Origo és az MTI akkori beszámolói szerint a stadion minden részén, mindkét csapat szurkolói dobáltak petárdákat, így a rendőrök behatolása a magyar szurkolók teljesen különálló szektorába váratlanul történt. A hatóság szerint csak a magyarok dobáltak.

A hivatalos közlés szerint takarásban bűncselekmény történt, ezért léptek közbe a rendőrök. A város polgármestere viszont ezt cáfolta, az állítást azóta nem bizonyították.

Az akkori beszámolók szerint a mentők 50 embert láttak el, hatot a dunaszerdahelyi kórházba szállítottak, egy embert pedig helikopterrel vittek egy pozsonyi kórházba.

Később derült ki, hogy azt az egy embert, akit a helikopter vitt el, a helyszínen újra kellett éleszteni.

A szlovákok hozzáállását az ügyhöz jól jellemzi, hogy Ivan Gasparovic akkori szlovák elnök szerint a rendőrök helyesen jártak el, a dunaszerdahelyi csapat pedig pénzbüntetést és két meccsre szóló közönségeltiltást kapott a szlovák szövetségtől.

Az eset diplomáciai bonyodalmat eredményezett Magyarország és Szlovákia között. A hatalmas felháborodás miatt a Gyurcsány-kormány nem tehetett mást, vizsgálatot követelt. 2009. januárjában a szlovák belügyminisztérium kiadott egy közleményt, hogy jogos volt a rendőrök fellépése, azonban az ezt bizonyító felvétel nem került elő. Sem akkor, sem azóta. Az akkori magyar kormány viszont a magyarázatot elfogadta, semmilyen kárpótlás és elszámoltatás nem történt az ügyben.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére