Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Na, kik az EU nyertesei és vesztesei? Bulgária 1989 óta elveszítette lakossága 1/5-ét

Vincze Viktor Attila

2017.09.14. 12:28

AZ EU vezetõi gyakran hangoztatják, hogy az újonnan csatlakozott tagállamok milyen sok támogatást kapnak, és ezért mindent el kellene fogadniuk, amit Brüsszelbõl mondanak nekik. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy a kelet-európai tagállamok nagyon is nagy árat fizettek az EU-hoz való csatlakozásért. Bulgária a legjobb példa arra, hogy Nyugat-Európa gazdaságai és munkaerõpiacai hogyan húztak hasznot az új tagállamok kannibalizmusából.
SZÓFIA, 14:28

Az EU vezetői gyakran hangoztatják, hogy az újonnan csatlakozott tagállamok milyen sok támogatást kapnak, és ezért mindent el kellene fogadniuk, amit Brüsszelből mondanak nekik. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy a kelet-európai tagállamok nagyon is nagy árat fizettek az EU-hoz való csatlakozásért. Bulgária a legjobb példa arra, hogy Nyugat-Európa gazdaságai és munkaerőpiacai hogyan húztak hasznot az új tagállamok kannibalizmusából.

A napokban a BBC is foglalkozott a Bulgáriában tapasztalható népesedési rémálommal, ami annak köszönhető, hogy a bolgár népességfogyás jelenleg a legnagyobb mértékű Európában.

A brit beszámoló szerint a bolgár vidék falvai sorra néptelenednek el, aki megteheti, az külföldre megy dolgozni, de legalábbis beköltözik valamelyik városba. Úgy tűnik, hogy ha csak nem menti meg valami csoda az országot, akkor Bulgáriát egy-két nemzedéken belül a teljes elnéptelenedés fenyegeti.

A Magyarországgal szinte teljesen azonos méretű balkáni országnak az 1986-ban mért 9 milliós lakosságszáma 2017-re 7 milliósra csökkent. Ez azt jelenti, hogy Bulgária a lakosságának egyötödét veszítette el az elmúlt közel harminc évben. 

A demográfiai előrejelzések szerint – feltéve, hogy marad a jelenlegi népességfogyási ütem – 2050-re 5 millió főre, 2070-re pedig hárommilliósra csökkenhet Bulgária lakosságszáma.

A legpesszimistább becslések szerint azonban még a jelenleg becsültnél is drasztikusabb és gyorsabb lehet a bolgár népességfogyás, mivel mostanra már öngerjesztővé vált a folyamat.

A szakértők szerint a teljes kelet-európai térségben megfigyelhető okok miatt csökken Bulgáriában is a lakosságszám. Ezek az okok pedig alapvetően a nyugat-európai elvándorlás és az alacsony születésszám. 

A demográfusok szerint azért drámai a lakosságcsökkenés Bulgáriában, mert 2007-ben a legfejletlenebb tagországként csatlakozott az EU-hoz Romániával együtt. 

 

Kelet-Európa lakossága olyan ütemben csökken, amire a modern történelem során még nem volt példa, kivéve a világháborúkat.

A Financial Times egy 2016-os összefoglalója szerint a Kelet-Európát békeidőben sújtó emberveszteség az 1950-es évek óta példa nélküli. Az ENSZ becslése szerint 2016-ra közel 292 millió ember élt a hajdani Kelet-Európában, ami 18 millióval kevesebb, mint az 1990-es évek elején. Hollandiányi lakosság eltűnése a régióból pedig példa nélküli esetnek számít a világ történelmében egy békeidőszakot tekintve. Ilyen pusztító békeidőszakra még nem volt példa.

 

Bulgária népesedési adatai:
Bulgária jelenlegi lakossága: 7 074 229
Bulgária lakosságának aránya a világ teljes lakosságán belül: 0,09% 
Bulgária a 104. a világ országainak népességszám szerinti listáján 
A népsűrűség Bulgáriában 65 km2 (168 fő / mi2)
Az ország teljes területe: 108 529 km2 
A népesség 74,1%-a városi
Bulgáriában a medián életkor 43,7 év.
Összehasonlításképpen Magyarország adatai:
Magyarország jelenlegi lakossága: 9 780 971 fő
Magyarország népességének aránya a világ teljes lakosságán belül: 0,13% 
Magyarország a 91. az országok népességszám szerinti listáján
A népsűrűség Magyarországon 108 km2-en (280 ember / mi2)
Az ország teljes területe: 93 519 km2 (34.950 négyzetmérföld)
A népesség 72,7%-a városi
A magyarországi medián életkor 41,6 év.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére